DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, a 2000-es évek legeleje óta ismert és mindenki által beszélt téma volt az, hogy milyen kevés a fizikatanár, milyen kevés a természettudományos szakos tanár. Keringtek azok a városi legendák, hogy évente csak egy-két ember végez ilyesfajta képzettséggel, és mi lesz itt 20 év múlva a középiskolai fizika-, biológia- vagy informatikaoktatással.
Ezért gondolta azt a kormány, és ezért határozta is el magát, hogy több intézkedést is hoz, amelyek egyrészről a fiatalokat is orientálja erre a területre, másrészt a bent lévő kutatókat, a bent lévő doktoranduszokat, a felsőoktatásban bent lévőket is itt tartja, és még magasabb fokú tudományos teljesítményre ösztönzi, illetőleg a pályaválasztásnál a 18 éveseket is a természettudományos pedagógiai szakok választására ösztönzi. Egyébként, ha nemcsak a mennyiségi oldalát nézzük a kérdésnek, hanem a minőségit is, akkor azt láthatjuk, hogy a nemzetközi versenyeken azért díjat díjakra halmoznak a magyar fiatalok. Tehát akik ezzel foglalatoskodnak, azok nagyon jó eredményeket érnek el.
De valóban szükséges, hogy népszerűbb szak legyen, többen válasszák ezt. Ennek fontos eleme volt az érettségi rendszerében a természettudományos érettségi tárgyak több területen előírt vagy választható mivolta. Itt a felvettek mintegy fele természettudományos tárgyból emelt szintű érettségi vizsgával rendelkezik. A pályaorientációt segítette az Útravaló-ösztöndíjnak az „Út a tudományhoz” alprogramja, amely természettudományos, műszaki, a matematika iránt kiemelt érdeklődést mutató diákok számára biztosít ösztönzést, hogy akár gyakorlatorientált helyeken próbálják ki magukat, vagy kutatócsoportokban vegyenek részt.
Szintén fontos tehetséggondozási program a nemzeti tehetségprogram vagy az „Új nemzedék” kiválósági program, amely az életpálya tervezhetőségét már doktorandusz hallgatóknak, doktorjelölteknek, doktoroknak segít kutatás-fejlesztési programokban megalapozni. A Klebelsberg-ösztöndíjban 1592 fiatal részesült, és itt jelentősen több pontszámot kapnak azok, akik természettudományos területen jelentkeznek, és természettudományos tárgyak oktatói szeretnének lenni.
Azt is elmondanám, hogy az egyik EFOP-pro-jek-tünk kifejezett pályaorientációs célja a matematika, a természettudomány, az informatika és a műszaki szakok népszerűsítése. Bízom benne, hogy ezek gyümölcse hamarosan beérik Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me