SZABOLCS ATTILA,

Full text search

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A T/15368. számú, „Az 1965. évi 4. törvényerejű rendelettel kihirdetett, a New-Yorkban, 1961. március 30-án kelt Egységes Kábítószer Egyezmény módosításának kihirdetéséről szóló” törvényjavaslatot tárgyaljuk.
Az 1961-es egységes kábítószer-egyezmény létrehozásának legfőbb célja az volt, hogy az 1912-53 között bevezetett hat nemzetközi kábítószer-egyezmény előírásait egységes rendszerbe foglalja. Ezenkívül az egyezmény előírásai garanciát jelentettek arra, hogy a gyógyszeriparban legálisan előállított gyógyszerek ne kerüljenek illegális forgalomba.
(15.30)
Az 1961-es egyezmény fontos célkitűzése volt, hogy a kannabisz és a kannabiszgyanta termelését, valamint az illegális ópiumtermelést megakadályozza, továbbá korlátozza az illegális kokaingyártáshoz szükséges kokalevél termesztését.
Az acetilfentanil nevű kábítószer Magyarországon nem tartozott a szigorúan ellenőrzött szerek közé. Az egyezmény értelmében Magyarország hozzájárul ahhoz, hogy ez a szer nemzetközileg is a legszigorúbban ellenőrzött kategóriába kerüljön. Az acetilfentanil egy opionid fájdalomcsillapító gyógyszer, tanulmányok szerint 15-ször erősebb a morfinnál. Soha nem engedélyezték orvosi használatra, csak tervezői gyógyszerként értékesítették.
A fentanilanalógok mellékhatásai közé tartozik a viszketés, émelygés és a potenciálisan súlyos légzőszervi depresszió, ami életveszélyes lehet. Ezek a vegyületek több száz embert öltek meg világszerte, mivel megkezdődött az újbóli használatuk, valamint új származékok is megjelentek. Túladagolása a heroin túladagolásával tehető egyenlővé. Európában, főleg Németországban, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 2013 és ’15 között 32 halálos kimenetele volt a fogyasztásnak. Oroszországban 2012-ben 12 áldozata volt, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 100 fölött van az áldozatok száma a 2013 és ’15 közötti időszakban.
A kábítószerek gyártása, kereskedelme, elosztása állami engedélyhez kötött olyan tevékenység, amely igen szoros és folyamatos állami felügyelettel párosult. Ezen információk birtokában támogatjuk a legszigorúbb ellenőrzés alá vételét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me