DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Hát, ez a javaslat nem túl hosszú és nem túl komoly témával foglalkozik, de azért nyilván a maga területén azért van jelentősége. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az isztambuli egyezmény alapján van egy olyan igazolás, ez az úgynevezett CPD-igazolvány, amelyet eddig angol és francia nyelven volt kötelező kiállítani, most a módosítással úgy lehet kiállítani ezt az igazolást, hogy lehet angol vagy francia nyelv az egyik, a másik pedig, akik ebben részt vesznek, a tagországok valamelyik nyelvét lehet használni, amelyik hivatalos nyelvnek fog minősülni. Tehát ennyi összesen a módosítás lényege, de elég nehezen érthető az, hogy mit is jelent, hogy áruk ideiglenes behozatala.
Tehát nyilván ritkán találkozik az ember ezzel, hogy mi is az áru ideiglenes behozatala. Tállai államtitkár úr erről már azért beszélt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3004/2014. számú útmutató meghatározza, hogy mit is jelent ez.
Az ideiglenes behozatal olyan vámeljárás, amely lehetővé teszi a teljes vagy részleges behozatali vámok alóli mentesség mellett az újrakivitelre szánt, nem közösségi áruk felhasználását az Unió vámterületén anélkül, hogy a használat miatti szokásos értékcsökkenést kivéve bármilyen változáson mennének keresztül. Tehát amikor ez bejön, ha ki is megy, akkor ezután nem kell vámot fizetni; ha kimegy, ez a lényege.
Ezt az árut maximum 24 napig lehet itt tartani az országban ilyen ideiglenes behozatali formában, legalábbis a magyar szabályok szerint, azonban ez a határidő meghosszabbítható. Ami a lényeg, hogy mivel nem szabnak ki erre vámot, akkor ezt eladni nem lehet, nem lehet bérbe adni, nem lehet lízingbe adni, nem lehet használatba adni mások számára. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor a vámot kiszabják ezután. Tehát a lényeg az, hogy az igazolás ezután nem kötelezően angol és francia nyelvű, hanem angol vagy francia nyelvű és egy másik nyelvű lesz. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me