DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előadóművészeti törvény, amelyet a széles körű szakmai közvélemény ilyen jelzővel illet, ennek a módosítási csomagja, amely végigjárta a különböző vitaszakaszokat, valóban - köszönöm Dunai Mónika képviselő asszony jellemzését - az élethez igazítja a jelenlegi törvény állapotát, illetve segítséget nyújt elsősorban az önkormányzati fenntartói körben tetten érhető művészeti intézményeknek, nemcsak a színházaknak, mert sokan ide, erre szűkítették le vezetőválasztási lehetőségeit, de itt az előadóművészeti szervezetek körében a táncművészeti és a zeneművészeti szervezeteket is ebben a körben értelmezzük, és a törvény ezekre is vonatkozik.
Látom, hogy az általános vitában és a részletes vitában igazából csak politikai szempontú és indíttatású szocialista ellenzések mára megszűntek, tehát a záróvitára kifulladt ez az ellenvetés. Remélem, hogy felismerték az érintett frakció képviselői - akik mára, mostanára már üresen hagyták a saját frakciójuk sorait -, tehát felismerték azt, hogy az a törvénymódosítási csomag, ami itt fekszik a parlament előtt, egyáltalán nem arra irányult, amire ők gondolták. Itt éppen hogy segítő kezet fog nyújtani a törvény új állapota ahhoz, hogy jobban és hatékonyabban tudják a vezetőválasztást eszközölni az állami és önkormányzati fenntartók.
Nagyon nagy szükség van erre, hiszen az élet sokszor mutatott olyan szituációkat, hogy a szakmai bizottságtól eltérő véleményeket fogalmaztak meg a fenntartói testületek, illetve számos alkalommal kétségessé vált, hogy az egyes előadóművészeti szervezetek, amelyek már korábban a törvény hatálya szerint minősítéseket igényeltek és átestek minősítéseken, kiemelt, avagy nemzeti minősítéseket szerezhettek, azáltal, hogy a vezetőválasztásokat nem pontosan vagy nem a kívánt törvényi határidőn belül bonyolították le, így például 12 hónapnyi várakozás után elveszíthették a korábban nagyon nagy munkával és nagy minősítési feladatok árán elnyert kiemelt vagy nemzeti minősítésüket.
(20.00)
Ezeken a problémákon javít a törvény tehát, megengedő gesztusokkal szabályozzuk tehát ezt a két inkriminált helyzetet, egészen eltérően tehát attól a gondolatfüzértől, amit mindenféle lexekhez kötődve a mára tehát már kifulladt szocialista véleményformálók jelezni szíveskedtek.
Köszönöm szépen a vitában és a módosítások terén is az ellenzéki és kormánypárti képviselők tartalmi hozzájárulását. Azt hiszem, hogy mivel a legvégső állapotban az illetékes bizottságok csupán egyetlen szó nyelvhelyességi pontosítását kérték az összegző módosításban, ezért remélem, abba az irányba mutat a törvény, hogy széles körű konszenzussal tudják majd a végszavazáson támogatni. Köszönöm mindenkinek az ebben való együttműködését. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me