RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országos Mentőszolgálat új mentésirányító rendszerének egyik eleme az úgynevezett IFT, vagyis az intelligens fedélzeti terminál lett, abból a célból, hogy a segélyhívást követően a telefonálótól megszerzett információk elektronikus úton azonnal a mentőteam rendelkezésére álljanak, és kiváltsák a papíralapú dokumentációt.
Az ehhez szükséges tabletek hosszú évek után végre elfoglalhatták helyüket a mentőautókban, megkezdődött a rendszer tesztelése. A tesztelés fázisában azonban komoly gondok jelentkeztek. A mentősök elmondott tapasztalatai alapján a gondok nemhogy nem gyorsítják a munkavégzést, hanem egyenesen lassítják a mentők munkáját. Sokan panaszkodtak az eszközök minőségére, hiszen azok sokszor lefagynak, hamar lemerülnek, van olyan is, amelyik be sem kapcsol. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy a megvásárlásukkor sem a legkorszerűbb táblagépek, több mint három évig porosodtak a raktárban, mire használatukra sor került.
Másik észrevétel, hogy míg a készülékek arra hivatottak, hogy sok fontos információt gyorsan továbbítsanak, egyelőre erre nem alkalmasak, kizárólag csak adatrögzítésre.
Ugyancsak problémát okoz sokszor, hogy a tabletek mobilnettel működnek, így amikor nincs térerő, az eszközök használhatatlanná válnak. A rendszer hiányosságai miatt a mentődolgozók elektronikus út mellett papíron is rögzítik az adatokat, ami hatalmas időveszteséget okoz.
Felmerült még problémaként, hogy sok olyan diagnózis szerepel benne, ami nem mindennapi Magyarországon, például a kígyómarás, illetve a kleptománia, viszont a sűrűn használt diagnózisok, mint a stroke és a kollapszus, hiányzik belőle.
Tehát a kérdésem a következő: mik a jelenlegi tapasztalatok az IFT használata során? Illetve a mentődolgozók részéről felmerült problémákat hogyan próbálják orvosolni? Köszönöm, és várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me