DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Mint bizonyára ön is tudja, a paksi bővítés az eredeti ütemtervhez képest meglehetős késésben van. A környezetvédelmi engedély egyéves, a telephelyengedély pedig másfél éves csúszással készült el, egyébként mind a kettővel nagyon komoly problémák vannak. Per alatt áll a környezetvédelmi engedély nyilvánvaló hiányosságok miatt, mert például egy olyan, korántsem bagatell dologgal nem foglalkoztak, hogy az esetleges nukleáris baleset elhárításának és következményei-nek kérdései hogyan oldhatóak meg. Ez úgy valahogy kimaradt az engedélyeztetésből. És ott van a telep-hely-engedélyezés, amelyből pedig a hidrogeológiai vizsgálatot hagyták ki, ami nélkül nevetséges az egész történet.
Innentől elkezdve azt látom, hogy önök nagyon megpróbálják sürgetni ennek a beruházásnak az előrehaladását. Most már tendereztetni akarnak, úgy csinálnak, mintha minden a legnagyobb rendben haladna. Írásbeli kérdésben tételesen rá is kérdeztem, hogy hány engedély szükséges és abból hány van meg a jelenlegi paksi beruházásnak. Nagyon érdek-lődve várom a válaszát. Ha miniszter úr egy kicsit ráér, akkor örülnék, ha nem várná meg azt a 15 napot és gyorsabban küldené a választ, mert sokan tűkön ülünk ebben az országban, hogy megtudjuk, hogyan áll a projektnek ez a része.
Ott van az az atomtörvénymódosítás, amely álláspontom szerint lehetővé tette az Országos Atomenergia Hivatal megkerülését, de ott van az másik komoly probléma is, amely szerint bizonyos gyártási és építési fázisok már az engedélyek előállása előtt megkezdődhetnek. Sajtóinformációnk vannak arról, hogy az Európai Bizottság ezt az uniós joggal ellentétesnek találta, és ennek a megváltoztatására kötelezte a magyar kormányt. Örömmel venném, ha ezt cáfolná vagy megerősítené.
Mindenesetre a mostani kérdésem alapvetően arra vonatkozik, tekintve, hogy minden titkos ezzel a beruházással kapcsolatban, ilyen kiszivárgott információkra tudunk támaszkodni, és azt látjuk, hogy ha a beruházás magyar félnek felróható indokú elhúzódása forog fenn, akkor az orosz fővállalkozó generálkivitelező Roszatom nem köteles, hogy kötbért fizessen. Legyen kedves teljesen explicit módon tájékoztasson arról, hogy ki viseli ennek a beruházásnak az elhúzódásából adódó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) különböző pénzügyi terheket, ha abban az esetben késik a projekt, mert például (Az elnök jelzi az idő leteltét.) az Unió irányából ki akarják kényszeríteni azt, hogy a biztonsági kockázatokat minimalizálják a magyar fél részéről.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me