MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagy István államtitkár úrra szeretnék reagálni. Szinte mindennel egyetértettem, amit elmondott, én is úgy gondolom, hogy jelen témánk egyik nagy problémája és kiindulópontja az, hogy a paraszti életformát újra kell teremtenünk, újra kell definiálnunk, és én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ha a problémákkal ennyire tisztában van a kormány, akkor mégis mit tett annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.
Nézzük a jogszabályokat! Szövetkezeti törvény: szerintem ez lenne az alapja annak, hogy ez a paraszti életforma XXI. századi minőségében újra tudjon teremtődni. Minden fél évben beharangozzák, ígérik, nincs előttünk.
A családi gazdaságokról szóló jogszabály: 2010 óta várjuk, azóta nem hozzák be. Most már tudjuk, hogy miért nem hozzák be, nehogy tudjunk arról őszintén beszélgetni, hogy mit jelent önöknek, és mit, mondjuk, nekünk a kicsi és a közepes családi gazdálkodó.
Üzemszabályozási törvény: ezt is ígérik 2010 óta, ami lehetőséget teremtene arra, hogy akár európai uniós keretek és normák között újragondoljuk azt, hogy milyen üzemméretekben szeretnénk mi a magyar vidéken gondolkodni és miket szeretnénk támogatni.
De az állami földekről is szó esett már. Ön szerint, államtitkár úr, a paraszti életforma újrateremtését majd az fogja megadni, hogy 600-700 millió forintos darabokban adjuk el az állami földet? Ez lenne az új magyar parasztság? Ahelyett, mondjuk, hogy tisztességes bérleti jogviszonyban, megtartva az állami tulajdont, adtuk volna oda számukra, hogy életképes birtokméretet alakíthassanak ki, hogy demográfiai vagy szociális földprogramot indítsunk a magyar vidéken. Vagy az jelentené ennek az életformának a segítését, hogy a strómanok rendszerét felépítjük és támogatjuk Magyarországon? Egy minimálbérre bejelentett traktoros tud, mondjuk, Tolnában vásárolni 200-300 millió forintért termőföldet, és senki nem kérdezi meg tőle, hogy mégis ez miként lehetséges? De a támogatáspolitikáról is már sok szó esett, az sem afelé mutat, hogy ezt az életformát segítené az állam. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me