DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Ígérem, hogy nagyon röviden, csak egy dolgot mindenképpen szeretnék tisztázni, mert sokszor megkapjuk vádként. Amikor a támogatáspolitikát vizsgálják, és azt mondja viccesen, nem viccesen, hogy gyakorlatilag úgyis mindig a legnagyobbak fognak kapni. De azt az igazság kedvéért mondjuk már el, hogy ezek a nagyok mindig csökkenő tendenciát mutatnak, legalábbis a mi kormányzásunk ideje alatt. Tehát szépen, fokozatosan csökken.
Azért nem egészen jó az az összevetés, amit tesz, hogy Ausztria, Dánia, Hollandia, sorolta az országokat, hogy ott pedig a kisebbek vannak intenzívebben támogatva. De ha megnézi egy öt- vagy egy tízéves ciklusban, ott pedig a nagyok növekednek. Tehát addig, míg más országok történelmi fejlődése során, mert nem volt szerencséjük a szocializmushoz, hanem mindig a magántulajdon szentsége volt az első, és úgy gazdálkodhattak, ott a birtokkoncentráció fokozódik, nálunk pedig eszméletlen erőfeszítéseket folytatunk azért, hogy ez csökkenjen.
Ha nem akar nekem hinni, akkor egy példát hadd mondjak, ami szerintem igazol engem. 1955-ben vonultak ki az oroszok Ausztriából. Addig volt nekünk olyan, hogy Vas megye, Sopron megye és a történelmi Moson vármegye. Ennek egy részei Burgenlandot alkotják ma. 1955 után nekik volt lehetőségük más úton fejlődni. Tessék megnézni azt a fejlődést, és tessék megnézni a néhány kilométerrel idébb lévő fejlődést! Mennyivel nehezebb most talpra állni, mennyivel másabb akkor, amikor ott generációkkal hamarébb tudtak menni arra az útra, ahol mentek.
Én csak annyit kérek, a kritikákat elmondhatják, de azt is tegyék hozzá, legyenek szívesek, hogy az a folyamat, amit kezdünk, annak látszanak a számai, hogy folyamatos csökkenés van, tehát működnek azok az erőfeszítések, amiket teszünk. Mert nem egyszerű, mert európai uniós és hazai törvények is vannak, amelyeket nekünk tartani kell, és annak a mezsgyéjén kell mennünk, hogy megteremtsük azt az optimális birtokméretet, amit szeretnénk, hogy 80 százalék családi gazdaság és 20 százalék nagyüzem legyen.
De nem szabad - és ezt nagyon szeretném mindnyájuk figyelmébe ajánlani - a két ágazatot szembefordítani egymással, mert nagyon nagy szükség van a 20 százaléknyi innovációra, akik ott nagyberuházásokat tudnak tenni, feldolgozóüzemeket tudnak létrehozni, olyan foglalkoztatást tudnak létrehozni, hiszen nekik olyan tőkekoncentrációjuk van, amellyel a foglalkoztatást tudják bővíteni és technológiai fejlesztést tudnak csinálni. Tehát fontos, hogy legyenek, de nekünk ahhoz, hogy a biológiai sokszínűség, a vidéki megmaradás, egy normális szociológiai-társadalmi fejlődés tudjon végbemenni, ahhoz nagyon fontos, hogy el tudjuk érni ezt a 80 százalékos családi gazdasági méretet. Annyit kérek csak, hogy ismerjék el azt a folyamatot, azt az erőfeszítést, amit a kormány ennek a folyamatnak az irányában tesz. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me