HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Térjünk át május 1-jére és a munka ünnepére. Ezen a napon, 1886. május 1-jén a chicagói munkás-szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolcórás munkaidő bevezetéséért. A május 1-jei ünnepnapot a nemzetközi munkásmozgalom harcolta ki. A legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokra hivatott megemlékezni. 1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz, amikor XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így május 1-je katolikus ünnep is lett.
Itt és most ünnepelnünk kellene; ünnepelni a szabadságjogokat, az esélyegyenlőséget, a szolidaritást, a munkabékét, a bérből és fizetésből élőket, akik, ha kellett, már többször is a saját két kezükkel építették újra Magyarországot.
(19.20)
Nekik kijár a tisztelet és a megbecsülés! De sajnos az ünnep öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a jelenlegi kormányzat már hosszú-hosszú évek óta egyre rosszabb munkakörülményeket teremt a dolgozók számára, és egyre kiszámíthatatlanabb, bizonytalanabb a munka világa. Sorra bontja le a kormányzat a munkavállalók érdekeit, a szakszervezetek működését biztosító szabályokat és intézményeket.
A mostani május 1-jének egyik szomorú aktualitását a fideszes Bánki Erik által benyújtott, majd érdekes körülmények között visszavont munka törvénykönyvének módosítása szolgáltatja. Mint köztudott, a magyar parlament Gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik 2017. április 11-én nyújtotta be a munka törvénykönyve módosítását, ami nagy felhördülést okozott a munkavállalói szervezetek körében.
A törvénytervezet lényegében két ponton - a munkaidőkeret meghosszabbítása, illetve a túlórapótlék lehetséges megvonása kapcsán - javasol érdemi változtatásokat. A javaslatot a nagy felzúdulás eredményeként ugyanolyan viharos gyorsasággal vonták vissza, mint amilyen gyorsan terjesztették be. Így a munkavállalói és ellenzéki fellépésnek köszönhetően 14 nap alatt a Fidesz vissza is vonta a rabszolgatörvényt.
Ha visszatekintünk az elmúlt lassan két év kormányzatára, sőt akár két kormányzati ciklusra is, akkor nem nagyon van okunk az örömre, ami a munkavállalói jogok fejlődését, a kiszámítható és biztonságos munkafeltételek megteremtését vagy akár a szakszervezetek helyzetének erősödését jelentené. A teljesség igénye nélkül néhány kormányzati intézkedést ki kell emelni abból a számtalanból, amelyet a kormányzat hozott a munkavállalókkal szemben. A kormányzat a szakszervezetek és a munkavállalók jelentős akarata ellenére új munka törvénykönyvét léptetett hatályba, amivel megalkotta a cselédtörvényt, és a munkáltatóknak szinte korlátlan szabadságot adott a kizsákmányolásra. Ezzel párhuzamosan szinte ellehetetlenítette a szakszervezetek működését is. De itt még nem ért véget a munkavállalók sanyargatása, kiszipolyozása, ugyanis a munkavédelmi és munkabiztonsági intézményrendszert is jelentős mértékben meggyengítették.
Ezzel szemben, a számtalan, a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedéssel szemben a Magyar Szocialista Párt meg kívánta és meg is kívánja teremteni a társadalmi párbeszéd érdemi és valós rendszerét, ahol a munkavállalók a szakszervezetekkel közösen tudják majd meghozni azokat a döntéseket, amelyek valóban a dolgozók érdekeit szolgálják; a tisztes és biztonságos megélhetés alapjait, hogy senki nem érezze magát kiszolgáltatva a hatalomnak, mindenkinek legyen annyi fizetése, amiből meg tud élni; az új munka törvénykönyve alapjait, ami biztosítja a munkavállalóknak járó jogokat, és erősíti a gazdaságot, hogy egyre többen tudjanak dolgozni; az új szak- és felnőttképzés rendszerét, hogy egyre több és jobban felkészült mesterember tudjon Magyarországon dolgozni; a munkavállalók védelme érdekében az erős munkavédelmi, munkabiztonsági rendszert, hogy mindenkit a törvényekben leírtaknak megfelelően foglalkoztassanak és megszűnjenek a munka világában a visszaélések.
Az MSZP a munkavállalói jogok és a tisztességes megélhetés megalkotását és megvédését akarja elérni, ennek elérését minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni akarja. Úgyhogy a választóknak már csak egy feladatuk van: megszavazni az új MSZP-kormányt. Köszönjük szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me