VONA GÁBOR

Full text search

VONA GÁBOR
VONA GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hét évben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a kormánypártoknak állandóan szabadságharcra van szükségük. Ezt hol fontosabb témában, hol kevésbé fontos témában, hol teljesen felesleges témában robbantják ki. Az emberben fölmerül hét év után, hogy miért van önöknek állandóan szükségük erre a permanens szabadságharcra. No, nem azért, mert a magyar emberek szabadságát meg akarják védeni, nem azért, hogy a magyar népnek jót tegyenek, hanem lényegében önöknek azért van szükségük erre, hogy egy állandó külpolitikai csatazajt keltsenek, méghozzá olyan hangosat, amiben a belpolitikai csődjük, a kormányzásuk csődjének a hangja vagy lehetősége eltűnik, elfedhető, elrejthető.
Hiszen dacára minden kormányzati propagandának, az önök kormányzása egy csőd. Sem a nyugdíjasok elszegényedését, sem a fiatalok elvándorlását, sem a bérek megemelését nem tudták érdemben megvalósítani, nem tudták az oktatásügyet rendbe tenni, nem tudták az egészségügyet rendbe tenni, nem tudták a devizahiteleseket megmenteni. Szóval, itt tartunk jelen pillanatban, és bizonyára ezért is volt szükségük egy újabb szabadságharcra.
Nemrégiben Orbán Viktor, magával vive a kötvénypápa Rogán Antalt, kiment Brüsszelbe, hogy egy újabb szabadságharcot vívjon. Hát, ennek az eredménye nagyjából az, hogy Orbán Viktor nem pontozásos, hanem kiütéses vereséget szenvedett. Lehet persze a híradásokban azt mondani, hogy ez egy győzelem volt, de ha valaki elolvassa az Európai Néppárt közleményét, az önök pártcsaládjának a közleményét, abból nyugodtan le lehet szűrni a következtetést: Orbán Viktort nem a szőnyeg szélére állították Brüsszelben, hanem a sarokba térdepeltették le. Ez történt vele Brüsszelben.
Ez persze a mi számunkra még mindegy is lenne, ha csupán Orbán Viktorról szólna, csak az ő személyes kudarca lenne. De a helyzet az, hogy önök belevitték egész Magyarországot ebbe a vereségbe. Orbán Viktor felelőtlensége, fafejűsége és szétesettsége miatt most ennek a kudarcnak Magyarország issza meg a levét. Hiszen mi is történt márciusban? Államtitkár úr is beszélt a jogi határzárról. Ezt mi itt közösen, jobbikos és fideszes képviselők fogadtuk el. Több törvényt módosítottunk, és ennek keretében például a gyermekvédelmi törvényt is módosítottuk, amelynek hatálya alól pontosan a 14-18 év közötti bevándorlókat vettük ki, és a felnőttekhez hasonlóan helyeztük az ő sorsukat a tranzitzónába. Ezt akarja most Brüsszel elvenni, és ez az, amire Rogán Antal azt mondta, hogy önök nyitottak, lényegében Orbán Viktor véleményét tolmácsolva, ez pedig nem más, képviselőtársaim, mint annak a 3,3 millió ember véleményének a szemen köpése, akik a népszavazáson a bevándorlás ellen szavaztak, és azoknak az embereknek is, akik otthon maradtak, és szintén ellene voltak a bevándorlásnak.
(13.30)
Önök jelen pillanatban azzal a mondattal nem tudnak mit kezdeni, amit a Jobbik mond, hogy se szegény migráns, se gazdag migráns, se fiatal migráns, se idős migráns nem kell Magyarországra. Önök jelen pillanatban 14 és 18 év közötti migránsok tömegeit szabadítanák Magyarországra, családalapítás előtt álló fiatal felnőtteket, és próbálják itt a DNS-vizsgálattal szédíteni a magyar embereket, hogy megnyugodjanak. Ez nulla, ez semmi! Önök is nagyon jól tudják, hogy ez még akkor sem ér semmit, ha esetleg Mészáros Lőrinc időközben létrehozna egy céget DNS-vizsgálatok lefolytatására.
Szorult helyzetbe kerültünk az önök hibája miatt, tisztelt képviselőtársaim, és ebből a helyzetből lehet, hogy az Alaptörvény módosítása jelenthet megoldást. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Miért nem szavaztátok meg?) Ennek a kérdése kapcsán már számtalan vitát folytattunk; látom, hogy önökben is a lelkiismeret hangja most megszólalt. (Az elnök csenget.) Volt olyan alkalom, amikor a Jobbik nem nyomott gombot, mert önök nem voltak képesek arra, hogy a letelepedési kötvényt kivezessék. De előtte is és utána is számtalanszor benyújtottuk az alaptörvénymódosítást, és önök nem szavazták meg. De nemcsak hogy nem szavazták meg, még nem is indokolták, hogy miért nem szavazták meg az alaptörvénymódosítást.
De én most azt mondom, hogy nyugodjunk meg, nyugodjanak meg önök is, tegyük ezt félre, és akkor itt a pillanat, itt a lehetőség, közösen szavazzuk meg újra az alaptörvénymódosítást. Tegyük mindenki előtt végre tisztába, hogy ki az, aki meg akarja védeni az országot, és ki az, aki csak beszél róla, képviselőtársaim, gondolva itt éppen önökre.
De ugyanilyen fontos egy másik kérdés is, hogy mit üzenjünk Brüsszelnek. Azt javaslom önöknek, hogy ne üzenjünk túl sok dolgot. Azt javaslom önöknek, hogy ne aprózzuk el az energiáinkat. Azt javaslom önöknek, hogy ne menjünk bele újabb, eleve vesztes szabadságharcba. Hanem azt javaslom, hogy üzenjünk egyetlenegy dolgot, de azt határozottan, következetesen és közösen, ez az üzenet pedig a következő legyen: egyenlő munkáért egyenlő bért. Üzenjük azt Brüsszelnek, hogy a magyar emberek, a magyar munkavállalók érnek ugyanannyit, mint bármelyik másik európai tagállam munkavállalói. Üzenjük ezt Brüsszelnek! Üzenjük ezt!
Sajnos, Orbán Viktor elmondta, hogy ezt nem tudja támogatni, bár én azért látok biztató jeleket. Az elmúlt időszakban többször ismételték el önök a mi 2014-es választási szlogenünket, ami úgy szólt, hogy ha munka van, minden van, ha nincs munka, nincs semmi. Nagyon örülök neki, hogy ezt önök is elkezdték ismételgetni. De a mondat akkor ér valamit, ha nemcsak munka van, hanem tisztességes fizetés is jár érte. Ezért küzdjünk! Erről szól a Jobbik európai béruniós kezdeményezése. Ha önök igazi szabadságharcot akarnak, akkor ezt támogassák, ezzel üzenjünk Brüsszelnek, ezért küzdjünk, ne a magyar nép ellen állandóan, amit önök tettek, hanem végre a magyar népért! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me