KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A haza minden előtt; a kormány álláspontja is ugyanaz, mint amit ön megfogalmazott. 2015 tavasza-nyara óta, a migrációs válság kitörése óta a kormány ugyanazt az álláspontot vallja és ugyanazt a gyakorlatot követi: meg kell védeni a külső határokat, be kell tartani a schengeni kódex szabályait.
A kormány ennek megfelelően cselekedett és terjesztette 2015 szeptemberében az erről szóló törvényjavaslatot a Ház elé, amelyet nagy többséggel támogatott a parlament. Ezek a szabályok 2015. szeptember 15-én hatályba léptek. Létrehoztuk a déli határon a hármas védelmet, kiépítettük a kerítést, a honvédség a rendőrséget kisegítve részt vesz a határ védelmében, és a jogi határzárat is létrehoztuk. Ennek megfelelően jelentős eredményeket értünk el már 2015-ben, 2016-ban pedig tovább szigorítottuk ezeket a szabályokat, amelyek azt célozzák, hogy meg kell védeni az országot. Ez év március 28-án lépett hatályba a jogi határzár megerősítéséről szóló törvénycsomag. Ennek az a lényege, hogy az illegális bevándorlók a tranzitzónában adhatják be a kérelmüket, és a kérelem elbírálásáig nem léphetnek az ország területére, a tranzitzónában kell tartózkodniuk. A tranzitzónát egyébként Szerbia felé bármikor elhagyhatják, nincs szó őrizetről, nincs szó őrizetbe vételről, ezt itt is szeretném kihangsúlyozni. Egyébként erről a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága is meggyőződhetett; nemrégiben tett látogatást a Nemzetbiztonsági bizottság a határon, és meggyőződhetett a tranzitzónában tapasztalható körülményekről.
Azt is el lehet mondani, sőt itt el kell mondani, hogy Magyarország óriási erőfeszítéseket vállal annak érdekében, hogy ezeket a feltételeket biztosítsa. Ez azt jelenti, hogy az illegális migránsok a tranzitzónában napi háromszori étkezést kapnak; a kiskorúak napi ötszöri étkezést kapnak, játszótér, játszóeszközök állnak rendelkezésükre. Magyarország betartja a vonatkozó európai uniós szabályokat, s az ország és az Európai Unió érdekében cselekszik.
Az elmúlt hét péntekén, április 28-án adtuk át a magyar-szerb határon teljes hosszában kiépített második kerítést. Ez a fizikai védelem, fizikai határzár azt biztosítja, hogy ezt a megerősített, kétsoros kerítéssel védett határt nem lehet átlépni. Azt gondolom, ez olyan garanciális elem, amiért az ország nagyon sokat tett, és ez biztosítja a magyar emberek és Magyarország biztonságát, az Európai Unió biztonságát.
Szeretném emlékeztetni a tisztelt Országgyűlést arra, amit ön is megfogalmazott: ma már mindenki előtt világos, hogy a terrorizmus és a migráció összefügg. A terroristák kihasználják a migránsokat és a migrációs helyzetet, és erre épülve követnek el terrorcselekményeket. Elég, ha a szentpétervári metrórobbantásra, a Stockholmból kiutasított migráns merényletére vagy az Egyiptomban történt iszlamista terrortámadásokra gondolunk.
Itt is szeretném hangsúlyozni, tisztelt Országgyűlés: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje Magyarországot, megvédje a magyar embereket és megvédje az Európai Uniót is, hiszen a magyar-szerb határ az Európai Unió külső határa. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy egyrészt az országon belül, másrészt az Európai Bizottság, Soros György és a Soros György által támogatott NGO-k támadják Magyarországot, azt szeretnék elérni, hogy engedjük be a migránsokat, bontsuk le a kerítést, töröljük el azokat a szigorú szabályokat, amelyek az ország megvédését biztosítják.
Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném itt a tisztelt Ház előtt is kijelenteni és az ön napirend előtti felszólalására is válaszolva elmondani, hogy Magyarország ezeket a támadásokat kivédi, nem fogjuk beengedni a migránsokat. Azokat a szabályokat, amelyeket meghoztunk és amelyeket a parlament elfogadott, be fogjuk tartani, nem fogjuk lebontani a kerítést, meg fogjuk védeni az országot. És arra kérek mindenkit, hogy a nemzeti konzultáció keretében megkapott kérdőívet töltse ki, hiszen ezzel módja van arra, hogy támogassa Magyarország törekvéseit, támogassa Magyarország biztonságát. A kérdőív kitöltésével és visszaküldésével minden állampolgár hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me