VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2017. május 11-én a házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény módosításáról szóló T/14684. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 24 igen szavazat mellett, 10 nem ellenében, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a Gazdasági bizottság részletes vitát lezáró indítványát tartalmazza. A Törvényalkotási bizottság által támogatott módosító indítvány a reklámadó mértékét 7,5 százalékra csökkenti, továbbá biztosítja, hogy az adóalanyoknak már a 2016. adóévről szóló, 2017. június 30-áig benyújtandó bevallásukban kiszámított adófizetési kötelezettséget se kelljen teljesíteniük. Szükséges továbbá 2017. május 31-éig hatályba léptetni a 2017-ben fizetendő adóelőlegre vonatkozó átmeneti rendelkezést is annak érdekében, hogy ne képezzen adóelőleg-alapot a saját célú reklámadó kötelezettségének megszűnésével a saját célú reklám közvetlen költsége.
Ahogyan a TAB ülésén is elhangzott, az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága azt kifogásolta, hogy az adómérték sávos, ezért azt a döntést hozta, hogy a kormány a cégeknek fizesse vissza a befizetett reklámadót. Ameddig ez a visszafizetés kitart, addig a befizetendő adóból ezt levonhatjuk, tehát addig az adó biztosan nem emelkedik.
Hozzáteszem, hogy a kormány az Európai Bíróság előtt - nagyon helyesen - megtámadta ezt a döntést. Az előttünk fekvő javaslat szerint az adóalap a korábbihoz képest egyébként szűkül, ennek pedig az az oka, hogy a Bizottság döntése értelmében a reklámadóban a most mentes részt de minimis támogatásnak minősíti a törvényalkotó. A törvényjavaslat célja tehát, hogy az alacsony reklámadó-alappal rendelkező vállalkozásoknak lehetőség szerint a továbbiakban se kelljen reklámadót fizetni. Ezért a törvényjavaslat szerint 100 millió forint mentes lenne az adó alól.
Összességében a törvényjavaslathoz tehát ennyit. Ehhez kérem a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me