DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Először is köszönöm szépen elismerő szavait az agrárkormányzatnak a kockázatkezelési képesség növelése érdekében tett erőfeszítéseivel kapcsolatosan, hiszen mindent elkövetünk azért, hogy a termelői biztonság minél erősebb legyen. Kiemelt figyelmet fordítunk a kedvezőtlen időjárási tényezők és kockázatok kezelésére, a mezőgazdasági termelők megsegítésére, hiszen a mezőgazdasági termelés nagyon időjárásfüggő, nagyon időjárásnak kitett, és a klímaváltozással állandóan a szélsőségesebb időjárási körülményekkel kell megküzdenünk.
Azt szeretném jelezni ön felé, hogy május 31-ét követően egy újabb, kamatköltségtől és kezességi díjtól mentes finanszírozási konstrukció lesz elérhető az idei év fagy- és jégesőkárokkal leginkább sújtott ültetvényes gazdálkodói részére.
Másrészt a legjobb védekezés mindig a megelőzés, hogy ne állandóan kártalanítást kelljen fizetni, hiszen ez rossz esetben egy évben többször, rosszabb esetben szinte minden évben előfordulhat kockázati tényezőknek kitett helyeken. Ezért szeretnénk egy olyan rendszert felállítani, amelyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalja az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszer kialakítását, valamint annak működtetését, amelyhez természetesen a Földművelésügyi Minisztérium szakmai segítséget is nyújt.
A termelők számára ingyenes országos rendszer a tervek szerint 2018. május 1-jéig épülhet ki, amelynek megvalósulásával közel ezer darab talajgenerátor működtetésével jelentős érték kerülhet megóvásra országszerte. A fentieken túl a termelői öngondoskodást és tudatosságot erősítő egyéb ösztönzők is elérhetők az ágazat szereplői számára. A mezőgazdasági biztosításokat 2012 óta jelentős összeggel támogatja az állam (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), 2016-tól a vidékfejlesztési program forrásaival évente mintegy 4 milliárd forinttal. Köszönöm szépen a kérdését, képviselő úr. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me