POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nyilván nem fogom tudni önt megnyugtatni, ahhoz az én szakértelmem vagy képességem bizonyára kevés. A szúnyoggyérítéssel kapcsolatban ön több alkalommal tett föl kérdést, és ezekre rendszeresen választ is kapott. Csak ismételni tudom, hogy a szúnyoggyérítési program végrehajtását a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának Gazdasági Ellátó Központja koordinálja.
A szúnyoggyérítés megrendelése a Balaton térségében a szúnyogfertőzöttséget folyamatosan mérő szakértők javaslata alapján történik. A szakértői javaslatok alapján a következő napokban a Balaton nádasaiban és a határterületeken kerül sor biológiai lárvagyérítésre. A szakértők javaslata alapján tehát várhatóan június 12-17 között történik meg az első szúnyoggyérítés. Az egyes térségekben eltérő mértékekben lehet szükség a szúnyoggyérítés végrehajtására, a tényleges szúnyogártalom mértékétől függően.
Gyakorlati tapasztalatok alapján egyébként teljesen kizárt, hogy a Balatonnál egyetlen kezelés elegendő lenne. A várhatóan mintegy 30-40 ezer hektárnyi terület kezelésénél több alkalomra lesz szükség abban a megoszlásban és abban az ütemben, ahogy ezt a mérések alapján szükségesnek tartják.
Siófokon egyébként egy hétvégi rendezvény miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy egy megelőző szúnyoggyérítést végez, egy ULV-eljárással, amely kis mennyiségű irtószer felhasználásával történt. Ezt a módszert egyébként az országos szúnyoggyérítési programban is használják. Ma a szúnyoggyérítési programban 1 hektárra átlagosan 0,5-0,8 liter vegyszert használnak fel, így ezek meglehetősen kis veszélyt jelentenek az egyéb élő szervezetekre.
A Balaton Szövetséggel egyébként jó az együttműködésük, másképp értékelik ezt az együttműködést, mint ön; talán hozzájuk kellene fordulnia, és akkor megnyugodna ön is.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me