HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Most már tényleg nagyon családias hangulatban vagyunk itt a Parlament falai között. Sajnálom, hogy az eredeti előterjesztők, Kósa Lajos és Harrach Péter nincs a teremben, pedig akkor megmondhatnák, hogy a módosító javaslatunkat, amelyet képviselőtársaimmal benyújtottunk, támogatják-e a holnapi napon, hiszen külön kikértük ezt a módosító indítványt. Kíváncsiak vagyunk, ezzel is lehet bizonygatni, hogy kik azok, akiket nem akarnak kifizetni ezzel a nyugdíjasszervezettel.
A módosító indítványunkban az található, hogy összeférhetetlenségi szabályt határozunk meg, hogy az iskolaszövetkezetet működtető és birtokló személyi kör bármilyen formában nem vehet részt a nyugdíjasszövetkezetek életében. Azt gondolom, hogy ez egy szép alapja lenne annak, hogy bizonyítsák, hogy nem az iskolaszövetkezetekben tulajdont birtoklókat kívánják például kifizetni ezzel a szervezettel, merthogy bárhol nézzük a szakmai hozzászólásokat, nem látjuk, hogy mi értelme van ennek a nyugdíjasszövetkezetnek, amit önök most létrehoznak. A közérdekűségét már látjuk, utólag módosító indítvánnyal gyorsan beleírták a törvényjavaslatba, merthogy eredetileg a szövegben még az sem szerepelt.
Sem a nyugdíjasok, sem a nyugdíjasszervezetek, sem a szakszervezetek, sem senki nem látja értelmét ennek a javaslatnak, hiszen a nyugdíjas-munka-vál-la-lást egyébként egyszerűbb eszközökkel is elő lehetett volna segíteni, meg lehetett volna oldani a szövetkezet létrehozása nélkül is. Lehetővé lehetne tenni például a nyugdíjasok foglalkoztatása esetében a járulékmentes foglalkoztatást, vagy a jelenleginél rugalmasabb nyugdíjba vonulási szabályokat is be lehetne vezetni, de ugye ezekhez mind nincs szükség a közérdekű nyugdíjasszövetkezetre.
Éppen ezért a mi frakciónk ezt a törvényjavaslatot biztosan nem fogja támogatni, hiszen az önálló képviselői indítványokként benyújtott javaslataikról legalább jól tudjuk, hogy senkivel nem egyeztették le előre az érintettek közül, sem a nyugdíjasszervezetekkel, sem a nyugdíjasokkal, sem senkivel. Maximum füstös szobákban, zárt szobákban beszélhették meg valakikkel, akik bólogattak erre a módosító javaslatra. Azt gondolom, hogy ezt alapvetően csak vissza kéne vonniuk, arra a döntésre kéne jutniuk, amit egyébként a kormányzatnak a Nemzeti Versenyképességi Tanács is javasolt április elején, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó munkaügyi szabályokat módosítani kell, ezt kell kezdeményezni, nem pedig létrehozni egy álszervezetet, amely maximum kifizetőhelyként tud üzemelni. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me