RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Köszönöm. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten unseren Standpunkt bezüglich des Gesetzesvorschläges Nummer T/15427. über die Änderung des Gesetz Nummer XC. aus Jahr 2016, des ungarischen Haushalts für Jahr 2017 im Zusammenhang mit den Nationalitäten übergreifende Teilen erörtere.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a T/15427. számú, Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosításáról a nemzetiségeket érintő költségvetési részekkel kapcsolatban.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága mint vitához kapcsolódó bizottság, a határozati házszabály 44-45. §-a alapján lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját. Bizottságunk a törvényjavaslatnak a HHSZ 32. § (2) bekezdése szerinti bejelentésben megjelölt rendelkezéseit megvizsgálva megállapította, hogy azok megfelelnek a HHSZ 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.
Bizottságunk a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról nem foglalt állást, további módosításra irányuló szándékot nem fogalmazott meg, részletes vitát lezáró bizottsági javaslatot nem nyújtott be, és a törvényjavaslat részletes vitáját 2017. május 23. napján lezárta.
Ugyanakkor engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága részéről ezúton is felhívjam a figyelmüket néhány olyan, már most látható költségvetési problémára, amely jelentősen sújtja a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő nemzetiségi köznevelési intézményeket. Az egyik ilyen problémánk, hogy az ingyenes gyermekétkeztetéshez biztosított normatíva nem fedezi az ingyenes gyermekétkeztetés tényleges, teljes költségét, és ez az intézmény nagyságától függően akár intézményenkénti 10 millió forintos forráshiányt is eredményezhet.
A másik hasonló nehézséget a minimálbérek és a garantált bérminimum 2017. évi, egyébként örvendetes megemeléséből adódó forráshiány jelenti, hiszen a köztehercsökkenés a legtöbb helyen csak részben ellensúlyozza a minimálbér és a garantált bérminimum megemeléséből adódó többletköltségeket. Szeretném hangsúlyozni, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak nincsen érdemi, saját bevételük, így az egyes törvénymódosításokból következő többletköltségeket nincs miből finanszírozzák, kompenzálják.
Az ingyenes gyermekétkeztetés, a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése miatti kompenzációs igényt a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményeknél a 2017. első félévi tényadatok és a második félévi várható, kalkulált adatok alapján 2017 szeptemberéig tételesen kidolgozzuk valamennyi intézményre, és a konkrét számok alapján kezdeményezni fogjuk a 2017. évi központi költségvetési törvény 2017 őszén történő módosítását.
(13.30)
Nem költségvetés-fedezeti kérdés, de komoly likviditási gondot jelent szintén a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézményeknél a kvázi ingyenes nemzetiségitankönyv-ellátás finanszírozásának jelenlegi rendszere, ugyanis a nemzetiségi köznevelési intézmények előbb ki kell fizessék a tankönyvellátónak a nemzetiségi tankönyvek árát, amelynek megtérítését ezt követően kérhetik az EMMI-től, és ez a tankönyv-költség-térítés minden évben rendkívül nagy csúszással kerül kompenzálásra. Szeretném jelezni, hogy a 2016-17-es most véget érő tanév egy évvel ezelőtt megrendelt és kifizetett nemzetiségi könyveinek a költségtérítését a nemzetiségi köznevelési intézményeink még mindig nem kapták meg. Azt gondolom, hogy generálisan változtatni kellene a jelenlegi rendszeren, nevezetesen az EMMI-nek kellene közvetlenül a tankönyvkiadó részére a nemzetiségi tankönyveket kifizetnie, ezzel a nemzetiségi köznevelési intézmények kálváriája egy csapásra okafogyottá válna, megoldódna.
Ezen hiányosságokra és a megoldandó feladatokra szeretnénk nyomatékosan felhívni a törvényalkotók és a törvényhozás figyelmét, de mindezek ellenére a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény módosítására vonatkozó T/15427. számú törvényjavaslatot egységesen támogatja és a parlamentnek elfogadásra javasolja. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me