DR. SZŰCS LAJOS

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szakács képviselő úr, természetesen nem biztos, hogy kell hogy zavarja a tényeknek a sora, de azért azt mindenképpen közölni kell és le kell szögezni ebben a vitaszakaszban, amit az államtitkár úr is elmondott, hogy az állami költségvetés, a 2017. évi költségvetés önmagában is megállt a lábán, nem azért kell módosítani, amiért az önök idejében kellett, mert körülbelül egy napot élt meg az év végén elfogadott törvényjavaslatuk, mondjuk, a 2008. vagy a 2009. évben, amikor azonnal az évközi módosítások elsősorban megszorításokat jelentettek, azt jelentették, hogy valamire még mindig kevesebb jutott. Emlékezzenek a visszavonásokra, 3-5 százalékos intézményi megszorításokra és azokra az önkormányzati elvonásokra, amelyek következményeként például az önök idejében a szegedi önkormányzat 27 milliárd forintnyi hiányt tudott felmutatni. Ha ez nem így lett volna, akkor valószínűleg nem tudna ön sem erről beszámolni, illetve arról sem tudna beszámolni, hogy a második Orbán-kormány az önkormányzati kinnlevőségeket eltörölte, például a szegedi önkormányzat esetében is.
És hogy azért mondjunk jó példákat: ennek a költségvetési módosításnak pontosan az az értelme, hogy több bevételből több kiadást lehet tervezni, úgy, hogy az állami költségvetés egyenlege nem fog változni. Nem a hiányt növeli ez a költségvetési módosítás, hanem egy nullszaldós kiigazítást tesz olyan célok érdekében, amelyek közcélok.
(13.20)
Természetesen állandó vita a kommunikációra költött pénzek esete. Ha megnézi az Orbán-kormány és a Gyurcsány-kormányok erre való költéseit (Bangóné Borbély Ildikó: Ne mutogassanak már vissza!), akkor meg fogja látni, hogy közel egyensúlyban vannak. (Bangóné Borbély Ildikó: Ez nem igaz! Nem igaz, képviselő úr!) Nyilván azért - kedves képviselő asszony, ha vitatkozni szeretne, akkor kérjen szót (Bangóné Borbély Ildikó: Parlamenti műfaj!), nagyon szívesen állunk rendelkezésre, nyomjon gombot -, hiszen ezeknek a költéseknek a jó része a minisztériumoknál volt eldugva. Ennek a mostani javaslatcsomagnak pontosan az az értelme, hogy tiszta, világos viszonyokat teremt, amit kormányzati kommunikációra költenek, az egy helyen látható, és a minden évi zárszámadásban pedig nyomon követhető ennek az elkötése.
Azt gondolom, éppen emiatt nyugodt szívvel tudjuk javasolni ennek a költségvetés-módosításnak a támogatását, természetesen azt is megértve, hogy önök úgy állnak ehhez hozzá, mint a ’18-as költségvetésnél is, hogy ha én csináltam volna ezt a költségvetést, akkor hogyan költeném el. Kedves képviselő hölgyek és urak, szerencsére nem önöknek kellett ezt elkészíteni, mert akkor az ország még mindig Görögország szintjén lenne. (Bangóné Borbély Ildikó: Főleg, ha Kósa bent van a parlamentben!) Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me