BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A lefolytatott vita után azt gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ellenzéki frakciók képviselői sem kérdőjelezték meg azt, hogy a magyar gazdaság az idei évben az előzetesen feltételezettet meghaladó mértékben bővülhet. Senki nem kérdőjelezte meg azt, hogy ez a bővülés a költségvetés számára többletbevételt jelent, és nem kérdőjelezte meg azt, hogy a többletbevételek fedezete mellett, az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett lehet többletforrásokat teljesíteni.
Ez egy kulcstényező, hiszen azt gondolom, hogy azzal a mutatósorral, amely 4 százalék körüli - a kormány szerint 4 százalékot némileg meghaladó - idei növekedést jelent, ami a foglalkoztatottak számának érdemi bővülését és a reálkeresetek érdemi bővülését jelenti, és amely érdemben 3 százalék alatti hiánnyal számol, minden európai uniós ország mindenkor büszkén kiállhat az adott országos, illetőleg nemzetközi közvélemény elé. Most tehát arról beszélünk, hogy az idei évben a többletbevételek fedezete mellett többletkiadásokat lehet teljesíteni.
Arról természetesen vitát lehet folytatni, hogy ezeket a többletkiadásokat milyen célra lehet felhasználni. De tisztelettel felhívom az Országgyűlés figyelmét, hogy a leginkább kritizált 5 milliárd forintos nemzeti konzultációs és kommunikációs kiadásokat egy olyan időszakban kívánja felhasználni a kormány, amikor a legsikeresebb nemzeti konzultáció után vagyunk; és arra is felhívom a figyelmet, hogy az 5 milliárdot tízszeresen meghaladó összegű többletkiadás teljesíthető útberuházásokra. Tehát amikor a költségvetési módosítás karakterét tekintjük át, akkor felhívom a tisztelt képviselők figyelmét arra, hogy a módosítás értelmében útfejlesztésekre plusz 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Felhívom a figyelmet arra, hogy egészségügyi beruházásokra, ahogyan elhangzott, a Bethesda Kórház és az Irgalmasrendi Kórház beruházására jelentős többlet-milliárdok állnak rendelkezésre, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a módosítást. Felhívom a figyelmet arra, hogy a bölcsődefinanszírozás javítására is többletforrások állnak rendelkezésre; és felhívom a figyelmet arra, hogy a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági bővülésnek köszönhetően az idén először novemberben nyugdíjprémium kifizetésére nyílik lehetőség, amennyiben értelemszerűen a tisztelt Országgyűlés a kormány módosítási javaslatát elfogadja.
Végül hangsúlyozni szeretném, hogy a kormányzat a törvényi keretek között, a költségvetési törvény keretei között az államháztartási törvényben meghatározott módon hajtja végre az éves költségvetést. Értelmezhetetlenek tehát azok az ellenzéki fölvetések, amelyek rendeleti költségvetésről szólnak, amelyek arról szólnak, hogy a kormány átírhatná a költségvetést. A kormányzat csak a költségvetési törvény keretei között gazdálkodhat, átcsoportosítást csak akkor hajthat végre, ha a költségvetési kereteket tiszteletben tartva megtakarításokat lát, és ezeket a megtakarításokat más közfeladatra fölhasználhatóvá teszi az említett költségvetési törvény adta keret-szabályrendszer, illetőleg az államháztartási törvény.
Azt gondolom tehát, hogy nyugodt szívvel ajánlhatom a tisztelt Országgyűlésnek a költségvetés módosításának elfogadását, hiszen az a stabilitás értékének megőrzése mellett az említett fejlesztési célokra jelentős többletforrásokat tesz lehetővé. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me