BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A legfrissebb makrogazdasági mutatók alapján a magyar gazdaság teljesítménye három éve nem látott mértékben, az előzetes adatközlésnél is gyorsabban, 4,2 százalékkal növekedett 2017. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.
Ennek pozitívumai megjelennek a költségvetésben is, hiszen a foglalkoztatás és a fogyasztás bővülése nyomán folyamatosan emelkednek az adóbevételek, ami az államháztartás stabilitásához járul hozzá.
(13.00)
Ez egyben azt is jelenti, hogy az év egészére a tavalyi év közepén feltételezett 3,1 százalék helyett 4,1 százalékos gazdasági bővülés várható, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél megőrzése mellett. Mindezek a kedvező reálgazdasági számok meghatározó részben a tavaly novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodásnak köszönhetőek. A tisztelt Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat a megállapodás hatásait vezeti át az idei költségvetésen, egyúttal lehetőséget biztosít számos szakterület többlettámogatására.
Így a kormány a költségvetési egyensúly megőrzése mellett javaslatot tett az ország versenyképességét, illetve az egészségügyi, oktatási és szociális területet érintő fejlesztések többletforrásának biztosítására, hazánk védelmi képességét és a magyar emberek biztonságát erősítő fejlesztések finanszírozására, és valóban, a tartalékok növelésére is, amelyeknek felhasználása nem kizárólag egy-egy minisztérium döntésétől függ, hanem nyilvános kormányhatározattal lehetséges, és ahogyan Hegedűs Lorántné képviselő asszony is mondta, az önkormányzatok is többletforrásokat kapnak, gondolok itt a bölcsődefinanszírozásra, illetőleg a településképi kézikönyvek megvalósítására is.
Azt tudom tehát a tisztelt Országgyűlés részére jelenteni, hogy a gazdasági növekedésnek, a foglalkoztatottak számának és a reálbérek növekedésének köszönhetően ma arról folytathat vitát az Országgyűlés, hogy a többletbevételeket milyen többletkiadási célokra lehet felhasználni. A kormány egyértelmű javaslatot tett le az asztalra: alapvetően beruházási jellegű többleteket javasol a kormány, ez jelenik meg az önök előtt lévő költségvetésitörvényjavaslatban.
A törvényjavaslat eredeti változatához képest a Költségvetési bizottság mint az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága, összegző módosító javaslatot nyújtott be, amely mind a kiadások, mind a bevételek azonos összegű, mintegy 16 milliárd forintos növelését tartalmazza. Ennek a módosításnak a háttere a legújabb adatsor, amelyet mind a gazdasági növekedés tekintetében már ismernek, mind pedig az államháztartás első öthavi helyzetét illetően ismernek. Az első öthavi költségvetési adatok megint megerősítik a költségvetés stabilitását.
Így a Törvényalkotási bizottság által benyújtott indítvány értelmében pluszforráshoz juthatnak a helyi érdekű önkormányzati fejlesztések mintegy 4,7 milliárd forintos összegben, létrejöhet a népi kultúra finanszírozását célzó Csoóri Sándor Alap, illetőleg a Beruházás-előkészítési Alap is többletforrásokkal gazdálkodhat.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy megköszönjem az Országgyűlés bizottságainak, valamint minden képviselőnek a 2017. évi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadása érdekében végzett munkáját. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy a módosítás megőrzi a kiszámíthatóság és a stabilitás értékeit. Egyértelmű a javaslatból: a költségvetési módosítás háttere hazánk növekvő gazdasági teljesítménye.
Mindezek alapján kérem, hogy a beterjesztett 2017. évi költségvetési törvény módosításához kapcsolódó összegző módosító javaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me