SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, államtitkár úr fog válaszolni. Mint ismeretes, 2017. március 1-jén leáll a kilakoltatási moratórium, és már nem lesznek biztonságban azok a családok, akiknek önhibájukon kívül, teszem azt, például azért, mert nem tudják fizetni a lakáshiteleiket, ezért a bankok megkezdik a családi ingatlanuk árverezését. Persze zárójelben jegyzem meg, hogy ha Kósa Lajos nem dönti be a forintot, amit önök előszeretettel elhallgatnak, akkor nem biztos, hogy ilyen problémával kell küszködni a devizahiteleseknek.
Visszatérve a kérdéshez, a tavalyi évben a Bírósági Végrehajtói Kar szerint már több mint kétezren vesztették el az otthonukat. Ez egy drasztikus emelkedésnek számít a korábbi évekhez képest. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok család tisztában van azzal, hogy a kilakoltatási moratórium nem megoldás, hanem egyfajta haladék, de nagyon sok család van, aki ez alatt az idő alatt, amíg a kilakoltatási moratórium tart, nem tud dűlőre vergődni a bankokkal, vagy nem tudja a későbbi lakhatási problémáit megoldani.
Azt is látjuk, hogy a KDNP csodafegyvere, a családi csődvédelem rendszere megbukott. Egyébként ezt Harrach Péter is elismerte, hiszen folyamatosan kezdeményezi a törvény felülvizsgálatát. A törvény végrehajtása nehézkes. Az igénylés, maga az igénylőlap kitöltése bonyolult, a feltételrendszer is olyan, hogy nagyon sok családnak problémát okoz, így nem kell azon csodálkozni, hogy tavaly ősszel alig ötszázan éltek ezzel a megoldási lehetőséggel.
Mivel a kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy kiemelt prioritással bír a lakáshitelesek problémáinak a megoldása, a lakás a legfontosabb vagyontárgya a családoknak, ezért tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, felkészült-e a kormány arra, hogy március 1-jével akár ezrek veszíthetik el az otthonukat. A másik kérdésem pedig, hogy milyen konkrét megoldást vagy segítséget kíván nyújtani a kormány az önhibájukon kívül így lakásukat elvesztő családok számára. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me