DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyrészről Ghána, másrészről az Európai Közösség és tagállamai közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás aláírására 2016. július 28-án került sor.
Azért átmeneti ez a megállapodás, mert aláírás előtt áll az Európai Unió és a nyugat-afrikai régió 16 országa közötti regionális szintű, teljes körű gazdasági partnerségi megállapodás, amelynek hatálybalépésével a jelenleg tárgyalt átmeneti megállapodás majd hatályát veszíti.
A regionális megállapodás aláírását azonban egyes nyugat-afrikai partnerállamok akadályozzák, ezért Ghána a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok szabályozása érdekében 2016-ban kezdeményezte az átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás megkötését.
A megállapodás a vámlebontás és a szabályozási együttműködés által kedvezőbb piacra jutási feltételeket teremt a szerződő felek vállalkozásai számára az áru- és szolgáltatáskereskedelem területén.
Az Európai Unió Ghána legfőbb kereskedelmi partnere, 2015-ben a teljes kereskedelmi forgalom megközelítette a 6 milliárd eurós összeget, amelyből több mint 26 millió eurónyi forgalmat Ghána Magyarországgal bonyolított le. A déli nyitás stratégiájával összhangban Magyarország tevékenyen vesz részt a ghánai kereskedelmi kapcsolatok élénkítésében, a magyar termékek és vállalkozások piacra jutását az Accrában is kirendeltséggel rendelkező Magyar Nemzeti Kereskedőház segíti.
A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény 7. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján a megállapodás kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást. Ugyanezen törvény 9. § (1) bekezdése alapján a megállapodást törvénnyel szükséges kihirdetni. Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadják el a törvényjavaslatot. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me