HOLLIK ISTVÁN,

Full text search

HOLLIK ISTVÁN,
HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Nem szeretném szaporítani a szót. A törvényjavaslat tartalmáról államtitkár úr beszélt. Azt gondolom, hogy fontos az, hogy a magyar kormány minden esetben a magyar emberek, illetve Magyarország érdekét képviselje. Ha ehhez az kell, hogy konfrontálódjon az Európai Unióval, akkor a magyar kormány ezt teszi, ha viszont lát lehetőséget arra, hogy megállapodjon az Európai Unióval, akkor azt teszi.
Ha jól látom, ebben a kérdésben, tehát a menetrend szerinti helyi, valamint az 50 kilométert meg nem haladó vonalhosszon végzett menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratokon dolgozó autóbuszvezetők napi pihenőidejére vonatkozó rendelkezések kapcsán a hazai és uniós jog összhangjának a megteremtése tekintetében a magyar kormány és az Európai Unió, aki kifogásolta a korábbi magyar szabályozást, leültek, és ha jól értem, egy olyan kompromisszumra jutottak, amit az Európai Unió el tud fogadni, a magyar kormány támogatni tud, a magyar érdekképviseletek elfogadnak, és ennek az egész módosításnak a végeredményeképpen egyébként az autóbuszvezetők számára a munkaszervezés jobbá válik, és ők több pihenőidővel rendelkeznek.
Éppen ezért mi támogatjuk ezt a törvényjavaslatot. Még egyszer mondom, már csak azért is, hiszen a kormány nemcsak az Európai Unióval, hanem az érdekképviseletekkel is leegyeztette ezt. Az Európai Unió azt a javaslatot, amit a kormány előterjesztett, el tudja fogadni.
Azt gondolom, hogy a buszvezetők számára ez a javaslat egy olyan munkaszervezési rendet vezet be, amely számukra kedvezőbb, mert több pihenőidővel fognak rendelkezni, ugyanakkor biztosítja a személyszállítás folyamatosságát. Nyilvánvalóan nem ez volt az elsődleges kormányzati szempont, de azt is tegyük hozzá, hogy ennek a módosításnak köszönhetően egyébként az érintett autóbusz-társaságoknak, mivel megváltozik a munkaszervezés rendje, több száz új buszvezetőt kell felvennie, tehát tulajdonképpen több száz új munkahely is teremtődik ennek kapcsán. Azt gondolom, hogy az az idő, ami a javaslatban benne van, hiszen ha most az Országgyűlés elfogadja, a szabályozás akkor is csak 2018. január 1-jén lesz hatályos, akkortól lép hatályba, ez megfelelő felkészülési időt biztosít az érintett autóbusz-társaságok számára a felkészülésre, illetve, mivel mondom, ez azzal fog járni, hogy autóbuszvezetőket kell felvenni, ezeket az autóbuszvezetőket ki tudják képezni, fel tudják készíteni és fel is tudják venni.
Mindezek figyelembevételével mi ezt a javaslatot egy jó javaslatnak tartjuk, és a KDNP-frakció ezt a törvényjavaslatot támogatni fogja.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me