CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót. A Tunéziai Köztársaság és az Európai Unió kapcsolatrendszerét az 1995. július 17-én aláírt euromediterrán megállapodás szabályozza. Jelen törvényjavaslat célja a Bolgár Köztársaság és Románia Európai Unióhoz való csatlakozásának figyelembevétele céljából az egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Tunéziai Köztársaság közötti kulturális társulás létrehozásáról szóló euromediterrán megállapodáshoz csatolt jegyzőkönyv kihirdetése.
Magyar részről a megállapodás és a 2004-es uniós bővítéssel kapcsolatos jegyzőkönyv egy, az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott törvénnyel került kihirdetésre. A csatlakozási okmány értelmében az új tagállamoknak a megállapodáshoz való csatlakozását a megállapodáshoz csatolt jegyzőkönyv elfogadásával hagyják jóvá. A jegyzőkönyv alapján az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott tagállamok, úgy Románia, mint Bulgária a megállapodás szerződő feleivé váltak.
Tisztelt Képviselők! Az Európai Unió Tunézia legnagyobb kereskedelmi partnere, Tunézia külkereskedelmi forgalmának 60 százaléka az Európai Unióval történik, a külföldi befektetések 70 százaléka érkezik az Európai Unióból - mármint Tunézia nézőpontjából. A 2011 és 2016 között Tunéziának nyújtott uniós támogatás 2 milliárd euró volt. A 2015. júniusi terrortámadás következtében és a gazdasági nehézségek miatt is indokolt volt Tunézia számára sürgősségi autonóm kereskedelmi intézkedések bevezetése, az Európai Unió például lehetővé teszi a tunéziai vállalatok számára, hogy közvetlenül hozzáférjenek az uniós piachoz, Tunézia pedig képes lesz fokozatosan megnyitni a saját piacait az Európai Unió vállalkozásai számára.
Az EU stratégiai érdeke egy erős, demokratikus és stabil Tunézia megteremtésének támogatása, ezért a 2011-es tunéziai forradalom óta az Unió politikai, pénzügyi és technikai segítséggel támogatja az ország demokratikus átalakulását. Az elért jelentős haladásra való tekintettel 2014-ben az Unió és Tunézia megállapodott abban, hogy a kiemelt partnerséget a továbbiakban is kialakítja, illetve mélyíti. A kétoldalú kapcsolat jogalapja továbbra is az 1998 óta hatályban lévő társulási megállapodás. A 2013-2017-es időszakra vonatkozó európai szomszédságpolitikai cselekvési tervvel is alátámasztott kiemelt partnerség célja a politikai együttműködés és a gazdasági integráció megerősítése. Ezen túl a felek együttműködnek a terrorizmus elleni küzdelem erősítését célzó intézkedések egyeztetése során is.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar-tunéziai kapcsolatok tekintetében kiemelkedő, hogy a tuniszi kormány prioritásként kezeli a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, és modellértékűnek tartja a magyar gazdaságpolitikát és gazdaságdiplomáciát.
(14.50)
Magyarországot Tunézia fontos közép-kelet-európai partnerének tekinti. A tunéziai vezetés nagyra értékelte, hogy Magyarország az elsők között nyilatkozatban fejezte ki együttérzését a 2015-ben történt terrortámadásokat követően. Tunézia nagyra értékeli továbbá, hogy hazánk nem szigorította az országra vonatkozó utazási tanácsait.
Tunézia 2015-ben Magyarország hatvanadik kereskedelmi partnere volt. A kétoldalú kulturális, tudományos és felsőoktatási együttműködési munkatervet 2013 végén írta alá Tunézia és Magyarország, ami Stipendium Hungaricum ösztöndíjat biztosít Tunézia számára. Magyarország az eddigi évi 100 fős ösztöndíjkeretet a 2017-18-as tanévtől 150 főre emelte. 2016 szeptemberétől már összesen 186 tunéziai hallgató vesz részt e programban. Hazánk felajánlása összhangban van a 2016. december 1-jei EU-Tunézia Társulási Tanácson elhangzottakkal, amely szerint az EU nagy figyelmet szentel annak, hogy az EU az Erasmus-program keretében 1500 tunéziai hallgatónak biztosítson tanulmányi lehetőséget az Európai Unió tagállamaiban található egyetemeken.
Tisztelt Országgyűlés! A tunéziai határrendészeti szervek a Líbiában zajló konfliktusok, valamint a szubszaharai afrikai államok felől érkező migrációs nyomás miatt a magyarhoz hasonló határigazgatási nehézségekkel küzdenek. Magyarország schengeni külső határőrizettel kapcsolatos kapcsolatai, különösen a jelenleg is tartó migrációs nyomás fényében, rendkívül értékesek lehetnek a tunéziai rendvédelmi és határőrizeti szervek számára.
A Nemzetközi Migrációs Politikai Fejlesztési Központ nevű, a migrációval és határőrizeti rendszerek fejlesztésével foglalkozó regionális nemzetközi szervezet felelős az Európai Unió déli partnerségi politikájának keretében elindított pilot projekt tunéziai megvalósításáért. A szervezetnek 1995 óta Magyarország is tagja. A pilot projekt 2015. december 1-jétől 2019. július 31-ig tart, amelyet az Európai Unió és a Svájci Államközösség közösen finanszíroz. A projekt célja, hogy a tunéziai rendvédelmi szervek operativitását és hatékonyságát olyan szintre fejlessze a többéves képzéssel és gyakorlatozással, hogy megfeleljenek a jelenlegi határőrizeti és migrációs kihívásoknak. A pilot projekt megvalósításában Magyarország is részt vesz konzultációs jogkörrel.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Kérem, hogy az EU-tunéziai, illetve a magyar-tunéziai kapcsolatok további erősítése érdekében támogassák a törvényjavaslatot. Elnök úr, köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me