IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Keveset beszélünk a parlamentben az ápolási díjról, pedig több tízezer ember úgy végzi fogyatékos, súlyosan beteg vagy magatehetetlen idős családtagja otthoni ápolását, átvállalva ezzel az állam feladatát, hogy mellette nincs más munkajövedelme. Több mint egy éve kérdeztem itt a parlamentben Rétvári Bence államtitkár urat arról, hogy javul-e az ápolási díjon levők helyzete. A válasz lényegében az volt, hogy a kormány, amit tudott, már segített ezeknek az embereknek. Holott ez nyilvánvalóan nem igaz.
Mint ismert, az ápolási díj a fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozóját ápoló személy számára biztosított, havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli ellátás. A legutóbbi hozzáférhető adatok szerint 2015-ben Magyarországon körülbelül 53 ezer fő részesült alanyi jogú ápolási díjban. Amit kutatások alapján lehet tudni ezekről az emberekről, hogy háromnegyedük nő, jellemzően 40-es, 50-es éveikben járnak. Napi 6-9 órában látják el az ápolt személy körüli, aktív gondoskodást igénylő feladatokat, amilyen például az öltöztetés, etetés, pelenkázás, forgatás. Az ápolt személyek fele 24 órás felügyeletet igényel.
Azt is tudjuk róluk éppen egy, a kormány megbízásából végzett kutatásból, hogy az ápolási díjban részesülők háromnegyede az ápolási díj igénybevétele előtt dolgozott, jelenleg az ápolási tevékenységük mellett csak 22 százalékuk végez fizetett munkát, legalább alkalmi jelleggel. Ennek ellenére személyes jövedelmük az ápolási díjat, a munkajövedelmüket és egyéb ápolási támogatásokat is beleszámítva körülbelül 40 ezer forint körül mozog. Az ápolási díjban részesülők háztartásaiban az egy főre jutó jövedelem mediánja 50 ezer forint. Az ápolási díjban részesülők harmada jövedelmi szegénységben él, kétharmaduk deprivált, csaknem felük anyagilag is súlyosan deprivált.
Az alapösszegű ápolási díj jelenlegi, nyugdíjjárulék levonása után maradó nettó összege 27 900 forint. Erre a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos 18 év alatti gyermeket ápoló személy jogosult. Az emelt összegű ápolási díj nettó összege 42 525 forint, és ez azoknak jár, akik fokozott ápolási szükségletű, súlyosan fogyatékos személyt gondoznak. Végül van a kiemelt ápolási díj, amire az önellátásra nem vagy csak segítséggel képes egészségkárosodott személyt vagy olyan személyt ápoló jogosult, aki után magasabb összegű családi pótlék jár súlyos betegsége vagy fogyatékossága okán. Ennek összege a legmagasabb, azonban még így is csak nettó 50 220 forint, az alapösszeg 180 százaléka.
2015 áprilisáig volt ezenkívül egy olyan ellátás is, amit méltányossági ápolási díjnak hívtak, és amit az önkormányzatok nyújtottak. Ettől az időponttól azonban megszűnt az ezen a címen nyújtott ellátás, és az önkormányzatok döntésén múlik, hogy nyújt-e ilyen települési támogatást a beteg, idős hozzátartozójukat ápoló embereknek. Korábban több mint 8 ezren részesültek ilyen ápolási díjban, de szintén a kormány megrendelésére készült kutatásban volt olvasható az, hogy a települések egy része megszüntette ezt a támogatást. Az tehát, aki súlyos beteg, idős, magáról gondoskodni nem tudó édesanyját vagy édesapját ápolja otthon, jó eséllyel semmilyen ellátást nem kap, és még be is kell fizetnie a 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy nem mondhatja azt a kormány, hogy megoldotta az otthon ápolást végzők és az ápoltak problémáit, amíg ilyen gyalázatosan kevés, még a közmunkánál is alacsonyabb ellátást kapnak ezek az emberek. Az otthon ápolás sok esetben kemény fizikai munkát jelent és nem utolsósorban egy olyan ellátást, amiért az állam az általa fenntartott bentlakásos intézményekben egyébként sokkal magasabb fejenkénti összeget fizet. Ehhez képeset az ápolási díjon lévők támogatása még a legjobb esetben sem éri el a közmunka összegét, vagyis biztos szegénységre ítéli a benne résztvevőket.
A már idézett kormányzati tanulmány azt is megállapítja, hogy az otthon ápolást jellemzően nem megélhetési okból választják az emberek. Az ápolási díjon részesülőknek az ápolás előtt 71 százalékos volt a foglalkoztatottsága, mindössze 8 százalékuk volt munkanélküli az ápolási díj igénybevétele előtt. 90 százalékuk szeretne is visszatérni a munkaerőpiacra, iskolai végzettség tekintetében is az átlagot képezik le, az alapfokú végzettségűek aránya csak 22 százalék.
A jelenlegi méltatlan helyzet tarthatatlan. Két lehetőséget látunk. Vagy az otthon ápolást munkaviszonyként ismeri el az állam, és minimálbért biztosít az ápolást végzők munkájához, vagy pedig olyan szolgáltatássá alakítja az otthon ápolást, ami lehetővé teszi, hogy professzionális ápolást végzők otthonközeli szolgáltatásáért fizessenek a hozzátartozók, akár állami támogatással. Melyik irányba kíván elindulni a kormány? Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me