MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban elfogadom államtitkár urat mint válaszolót, de azért jó lenne, ha a miniszter úrnak most már lenne kellő bátorsága, bejönne ebbe a Házba és válaszolna egy-két nagyon egyszerű kérdésre, de bízom benne, hogy államtitkár úr is, hiszen kollégája a miniszter úrnak, lehet, hogy átadta azt az információt, amire szükség van.
Ahogy a kérdésben is elhangzott, adva van egy személy, Kiss Szilárdnak hívják, aki zavaros gazdasági kapcsolatokkal, zavaros más kapcsolatokkal, zavaros gazdasági ügyekkel jellemezhető, egyfajta szélhámos életművész. Ez az ember annyira fontos volt Fazekas Sándor miniszternek, hogy minden alkotmányvédelmi vagy nemzetbiztonsági kockázat ellenére is mindenáron ragaszkodott az ő személyéhez, hogy a magyar agrárgazdaságot Moszkvában agrárdiplomataként ő képviselje.
Kérdezem államtitkár urat, hiszen miniszter urat nem tudom kérdezni, mi az oka annak, hogy miután 2011-ben ez az ember megbukik a nemzetbiztonsági vizsgálaton - ennek ellenére egyébként a miniszternek törvény adta joga, hogy másképpen döntsön, így is döntött -, túllép ezen a miniszter és kinevezi agrárdiplomatának. Majd 2013-ban is megbukik ez az ember a nemzetbiztonsági vizsgálaton, s akkor ezt a problémát úgy oldja meg a minisztérium és Fazekas miniszter úr, hogy kinevezi miniszteri megbízottnak, amihez nem kell nemzetbiztonsági hivatali átvilágítás. Közben az illetőt korábban elítélték Oroszországban bírósági ítélettel vízumshopping, tehát vízummal való üzletelés és egyéb más zavaros gazdasági ügyek mentén, de ez sem zavarja a minisztert.
Éppen ezért feltennék két kérdést államtitkár úrnak. Miért tekintett el a miniszter a nemzetbiztonsági kockázattól, tehát miért volt ennyire fontos Kiss Szilárd kinevezése. A 10 millió magyarból nem találtak mást, aki Moszkvában képviselje a magyar államot, csak őt? A másik kérdésem: tájékoztatta-e Fazekas Sándor miniszter úr a külügyminisztert arról, hogy a moszkvai nagykövetségre egy olyan diplomatát nevez ki, aki nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, és ezzel a teljes moszkvai magyar diplomatakolóniát sodorta veszélybe? Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me