SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden kellene válaszolnom, azt mondanám, hogy a karbantartás, a rendszerkarbantartás nem ivóvízminőség-javító program.
Kicsit bővebben: a felső-bácskai ivóvízminőség-javító projekt 25 települést érint, és 2015. december 10-én fejeződött be. A záró dokumentációt január 15-én nyújtották be. A projekt célja, hogy a térségben élő mintegy 90 ezer ember ivóvízminőség-ellátása (sic!) biztosított legyen. A záró kifizetési igénylést, valamint a záró beszámolót az irányító hatóság a benyújtott dokumentumok alapján rendben találta és elfogadta, a vízkezelők megépültek, működnek egy kivételével, ahol az előre nem látható körülmények miatt üzemeltetési engedély megszerzése még folyamatban van.
A hálózatrekonstrukció a pályázati felhívásnak csak 20 százalékáig terjedhet ki - ezt nyilván ön is tudja -, ezért ez teljes mértékben felhasználásra került, de nem a teljes rendszer, 100 százalék területén. Az elvégzett rekonstrukciós munkálatok nem fedték le az érintett települések teljes ivóvízhálózatát, de a projekt célja nem is ez volt, hanem elsősorban új technológia kiépítése 16 érintett településen.
A vízminőség-javító program során vas-, mangán- és ammóniummentesítő technológia épült. A bajai vízműben az ivóvízminőség-javító projekt keretében kiépült új technológia próbaüzeme 2016 decemberében zárult le.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott tájékoztatás szerint az országos ivóvízminőségi adatbázis tavalyi évre vonatkozó adatai alapján Baján a vizsgált időszakban a szolgáltatott ivóvíz jellemezően megfelel a minőségi paramétereknek. Ammónium, nitrit miatti kifogás nem jelentkezett. A település ivóvize 2016-ban mikrobiológiai szempontból megfelelő minőségű volt.
A Baja közműves ivóvízére vonatkozó lakossági bejelentések száma ugrásszerűen megnőtt 2017 januárjában. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a bejelentéseket követően ellenőrizte a mártonszállási vízmű hálózati vízminőségét, valamint a kimenő víz kémiai és bakteriológiai minőségét. Az akkreditált laboratóriumban végzett, a bajai vízhálózatot átfedő 11 mintavételi pontról, illetve a kimenő vízből végzett vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a vízmű telepet elhagyó vize a vizsgált komponensek alapján megfelelő minőségű, azonban egyes hálózati mintavételi pontokról származó minták esetében az ammóniumtartalom kismértékben, a mangántartalom jelentős mértékben meghaladta az előírt határértéket.
A kormányhivatal 2017. január 30-án határozatban kötelezte a víziközmű-szolgáltatót a határértéket meghaladó mangántartalommal rendelkező szakaszon történő hálózatöblítésre, átmosatásra, a jóváhagyott 2017. évi önellenőrzési mintavételi tervtől függetlenül a problémás hálózati szakaszok három hónapon belül történő, soron kívüli átvizsgálására és a vízellátó rendszer és a hozzá tartozó hálózat műszaki felülvizsgálatára. A víziközmű-szolgáltató által adott tájékoztatás alapján a Baján tapasztalt lakossági panaszok nem hozhatók összefüggésbe az ivóvízminőség-javító programmal. Az ivóvízminőség romlása a városban két egymás követő, fő gerincvezetékben bekövetkezett csőtörésből eredt, valamint az ezt követő hálózat-karbantartás és fertőtlenítés következménye volt.
Kérem válaszom szíves áttekintését és elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me