SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésemben történt megfogalmazás alapján felidézem a nemzeti fejlesztési miniszter azon mondatait, amit a bizottságunkban történt meghallgatása során mondott: „Azt tudom önnek mondani, elnök úr, hogy január 1-jétől hozzánk kerül a Nemzeti Közlekedési Hatóság mint hatóság, és azt tudom önnek ígérni, hogy január 1-jével, az átvétel után, de legkésőbb - és kérem kollégáimat, hogy jegyezzék is fel - március 31-ig írásban adok önnek egy érdemi választ azzal kapcsolatban, hogy a rákoshegyi légszennyezettség, illetve zajszennyezettség mértékét lehet-e csökkenteni.”
Erre azóta sem került semmilyen sor, a miniszter úrtól nem kaptam meg a beígért választ, ezért voltam kénytelen ide, a Parlament falai közé hozni azt a kérdést, hogy mi lesz a rákoshegyiekkel. Magyarországon a légiutas-forgalom túlnyomó többségét Közép-Európa egyik legnagyobb légikikötője, a Liszt Ferenc repülőtér bonyolítja, azonban nem kér rendszeresen felújítási, bővítési engedélyeket, hanem karbantartásokra hivatkozva valósítja meg a bővítéseit.
Ennek megfelelően a rákoshegyiek, ahova most át van sorolva a légi forgalom túlnyomó többsége, és részben a kőbányaiak, ennek zajhatásaiból és egyéb környezeti hatásaiból jócskán részesülve jelentős mértékben panaszkodnak, és nemcsak nekünk, a Fenntartható fejlődés bizottságának, hanem bizony már a kormánypárti polgármester is írásban fordult a miniszterhez, hogy megoldást keressen.
Sajnos a megoldásra egyelőre semmilyen válasz nincs. Fel lettek puhítva az ezzel kapcsolatos jogszabályok, de azokat a jogszabályokat sem tartja be a fenntartó, és ezért lehetséges az, hogy mindenféle zajhatást, éjszakai közlekedési tilalmat és minden ezzel kapcsolatos szabályozást felülírva a fenntartó gyakorlatilag szabadon növeli az utasforgalmat és ezzel a zajhatást. Ennek megfelelően arra lennék kíváncsi, hogy a kormány mikorra biztosítja végre a helyzet normalizálását. Gondolkozniuk sem kell; az érintett kerületek önkormányzati szakemberei, helyi szervezetek, de több bírósági dokumentum is részletes javaslatot tettek arra, hogy mi a teendő, tehát ez ügyben nem szükséges az, hogy önök gondolkozzanak. Készen állnak a dokumentumok. Mégis kinek az érdeke az, hogy nem történik semmilyen lépés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és az mikor várható? Erre várnám tisztelettel a válaszát. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me