IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Orbán Viktor Várba költözése miatt kiebrudalják a jelenlegi helyéről a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát is. Most hagyjuk, hogy az LMP a kormányszervek Várba költözését egy iszonyatosan drága és megalomán tervnek gondolja, foglalkozzunk a levéltár értékes iratanyagával, hogy mi lesz a több mint 70 ezer iratfolyómétert kitevő, páratlan gyűjteménnyel, amely a Rákóczi-kori iratoktól kezdve a céhkatasztereken át épp az ’56-os kordokumentumokat is tartalmazza.
A Fidesz-KDNP-kormány, úgy látszik, olyan fontosnak tartja ezen emlékek megőrzését, hogy ideiglenes jelleggel egy penészes és párás, Daróczi utcai ingatlant jelölt ki a számukra, amely ha valamire, akkor sérülékeny iratok tárolására teljes mértékben alkalmatlan. Mintha direkt meg akarnák semmisíteni ezeket a dokumentumokat.
Az LMP már korábban is felszólalt az iratanyagok felelőtlen szállítása kapcsán, de akkor egy olyan semmitmondó választ kaptunk éppen Rétvári Bence államtitkártól, miszerint majd védőcsomagolással fogják ellátni, védeni ezeket az anyagokat. Június 17-étől azonban a levéltár költözését felfüggesztették, mert a szakhatóságok is jelezték, hogy az ideiglenes raktárban súlyosan károsodnak az iratok. Eddig ide-oda pakolták az iratkincseket - most vajon mi történik majd velük?
Nem tudjuk, mi áll a történet hátterében, talán nagyzási hóbort, esetleg súlyos felelőtlenség vagy a hozzáértés teljes hiánya, esetleg mindhárom, de a lényegen nem változtat: a nemzeti emlékezetünk veszélybe került, itt azonnal lépni kell. Most, hogy a fontos történeti dokumentumokat elkezdte belepni a penész, mit lép a kormány? Megmentik-e az államosítások dokumentumait, a Nagy Imreper dokumentumait, az ’56-os peranyagokat vagy éppen az MSZMP teljes archívumát? Megvédi-e a kormány a nemzeti emlékezetünket? A válaszát előre is köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me