FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik kiemelt célja, hogy a fiatalokat érintő legtöbb területen egyfajta érdekképviselet legyen az Országgyűlésben, továbbá az is, hogy az ifjúságot érintő problémákat felvesse, illetve megoldási javaslatokat fogalmazzon meg.
Az utóbbi időben többször szólaltam fel a szakmai gyakorlatok helyzetével kapcsolatban.
(13.20)
Bár azóta a duális képzés bevezetésének köszönhetően történtek előremutató intézkedések, de még továbbra is számos olyan probléma megoldatlan, mely hallgatók ezreinek boldogulását nehezíti meg. A problémák sora a megfelelőnek vélt gyakorlati hely megtalálásával kezdődik, a leggyakoribb probléma azonban az, hogy ahelyett, hogy a gyakornokok valóban hasznosítható tudást szereznének, a munkaadók sajnos sokszor csak saját előnyeiket szem előtt tartva foglalkoztatják a hallgatókat, számos esetben nem éppen szakmai munkákra. Legendákat tudnánk mesélni arról, hogy milyenfajta fénymásolásra, kávéfőzésre és egyéb dologra alkalmazzák a gyakornokokat. Emellett szinte minden intézményben rendezetlen a gyakorlatok teljesítése, illetve azok minőségének ellenőrzése is, a szakmaiságról, a gyakorlati helyek értékelésének lehetőségéről, a munkaadók által létrehozott gyakorlati helyek ösztönzéséről nem is beszélve. Egyszóval: van bőven probléma és fejlesztenivaló a területen. A hallgatókat érintő problémák sorát folytathatnánk a gyakornokokkal szembeni jogsértésekkel is, melyekre számos példát lehetne említeni. Emellett pedig továbbra is tisztázatlan kérdés a sokak által nevetségesen alacsonynak tartott kötelező díjazás mértéke is. Az álláshirdetéseket böngészve tapasztalhatjuk, hogy a munkaadók elvárása akár több évnyi munkatapasztalat, és nem számolják bele a képzésen belül teljesített szakmai gyakorlatokat, így pedig nem egyszerű elhelyezkedni.
Összefoglalva: tehát sajnos semmilyen előrelépést nem tapasztalhatunk a szakmai gyakorlatok helyzetét illetően. Ez pedig sok tízezer fiatalt érint évről évre, akiknek ezért is lenne elengedhetetlen, hogy a kormány megtegye a szükséges lépéseket, hogy a jelenlegi hibák kiküszöbölésre kerüljenek, ami segítségére van a fiataloknak, de a munkaadóknak is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem tehát, hogy miért nem tettek lépéseket a szakmai gyakorlatok körüli problémák orvoslása érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me