ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Jó híreim vannak az ön számára. A 2010 előtti időszakkal ellentétben a reálbérek három és fél éve folyamatosan nőnek Magyarországon; korábban csökkentek, most nőnek. Tudja a különbséget: az egyik lefelé megy, a másik fölfelé. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból.) 2016 első hét havában 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek.
Amit ön a minimálbérről mond, az sajnos nem igaz, illetve ízlés kérdése. 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, 2016-ban 111 ezer forint - soha nem volt példa ilyen rövid idő alatt ekkora emelésre. (Dr. Szakács László közbeszól.)
Az OECD-országok rangsorában 2010-2015 között hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a minimálbér. Az egészségügyi dolgozók bérrendezésére 300 milliárd forintot fordítottunk. A szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére két ütemben, összesen 207 ezer forinttal nő. Az alapellátásban dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletet kaptak, ez az idén is folytatódik. Az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik.
A pedagógusok esetében öt év alatt átlagosan mintegy 50 százalékos béremeléssel lehet számolni. A felsőfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelők szintén megkapják ezt. Nekik idén januárban egy lépésben, 40-60 ezer forint között emelkedett a bérük. A felsőoktatásban dolgozók esetében 2018-ig 27 százalékkal emelkedik a bér. Első lépésként januárban 15 százalékkal nőtt az illetményük.
A szociális és gyermekvédelmi dolgozók, 93 ezer dolgozó: 2014-ben bevezettük a bérpótlékot, a bérkiegészítést, 35 milliárd forintot költöttünk erre. 2015 nyarán 30 százalék illetményemeléssel indultak a rendőrök, 2019-ig 50 százalékkal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) fog nőni a bérük.
Nem szeretném, ha úgy érezné, hogy a kormány sikerpropagandát folytat, ezért szeretném aláhúzni, hogy mindez csak azért volt lehetséges, mert Magyarországon az emberek hajlandóak voltak dolgozni. Ennek a fedezetét ők teremtették meg. Köszönettel tartozunk érte. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me