KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 2016-ban a kormány jelentősen csökkentette az olimpián érmet szerző paralimpikonok díjazását. A csökkentett összeg pontosan a fele annak a pénznek, ami az ép sportolóknak jár az olimpiai helyezésért. Nem értjük, ugyanis a csökkenést semmi nem indokolja. A fogyatékkal élő sportolók sikere semmivel nem kisebb teljesítmény, mint ép társaiké. A magyar államnak meg kellene becsülni, hogy sportolói sokkal szűkebb lehetőségek, a szponzori szerződések, professzionális edzési lehetőségek és állami támogatások szűkössége ellenére kitartóan küzdenek azért, hogy sikereket érjenek el a magyar csapat, a magyar nemzet számára. Ha jól tudom, önök szeretnék, ha a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokat Budapest szervezné meg és Budapest rendezhetné. Az olimpiai eszme a kiválóságról szól, többek közt arról, hogy ha valaki tehetséges, szorgalmas és kitartó, bármit is elérhet, függetlenül attól, hogy milyen országból származik, milyen vallást követ, milyen a bőrszíne, a családi háttere vagy milyen fogyatékossággal él.
A pénzdíjak csökkenése hihetetlenül rossz üzenet, azt közvetíti feléjük, hogy a kormány nem fogadja el őket egyenlőnek, erőfeszítéseiket kevesebbre értékeli, mint ép társaikét. Ez, kérem, nem sportszakmai kérdés, ahogy ezt ön már korábban is mondta. Szerintem ez emberi kérdés és társadalmi kérdés. Arról szól, hogy egy állam, a politikai elitje hogyan néz a magyar társadalomra, a sportolóira és annak tagjaira.
Az előbb Dúró Dórának említette válaszában, hiszen ő is feltette ezt a kérdést, hogy a sportszakmai szervezetek a felkészülésre kértek pénzt. Igen, sokkal többet kapnak, de ez egy döntés kérdése, államtitkár úr, annak a döntése, hogy önök mint kormány úgy döntenek egy nüansznyi költségvetési tételről, hogy ezt a parasportolóknak adják, és nem tesznek különbséget a fogyatékkal élők és más sportolók között. Az meg, kérem, hogy más országokban még díjazás sincs, az szintén nem érv.
Kérem, magyarázza meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy miért nem döntenek a duplázás mellett. Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me