FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban közzétette a kormány az úgynevezett szakmaszerkezeti döntését a következő tanévre tervezett szakképzési keretszámokról. Ennek nyomán a már évek óta csökkenő tendenciát mutató, az alapítványi iskolák által tandíjmentesen felvehető diákok száma tovább szűkül, mivel e döntés értelmében nem kapnak államilag finanszírozott helyeket az alapítványi szakképző intézmények. Magától értetődő és abszolút jogos, hogy ezek után teljes a felháborodottság és az értetlenség ezeknél az intézményeknél, hiszen a kormány gyakorlatilag ellehetetleníti a munkájukat.
A kormány arroganciáját mutatja az az abszurditás is, hogy a szakmai szervezetekkel és az érintettekkel való mindenfajta egyeztetés nélkül meghozott döntés véleményezésére mindösszesen négy nap állt rendelkezésre, melyből kettő hétvégére esett. Tették ezt annak ellenére, hogy még a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is jelezte, hogy elhamarkodott lépés lenne ilyen előkészítetlenül a szakképzést átalakítani.
(14.20)
Tisztelt Államtitkár Úr! Önök mindig hangoztatják a konzultáció fontosságát. Akkor most mégis miért nem került sor a társadalmi és szakmai párbeszédre? Nem tartják fontosnak a szakmaiságot, vagy csak egyszerűen a már megszokott hatalmi centralizációról van szó? Különös a kormány szakképzések reformjáról alkotott elképzelése is, ha ezt úgy gondolják el, hogy közben ezzel a lépésükkel közvetve felszámolják az egyébként hiányszakmákban minőségi színvonalon működő alapítványi szakképzéseket. Ennek következményeként a kormány számtalan gyermektől veszi el a szakma- és érettségiszerzés lehetőségét, súlyosan megnehezítve a továbbtanulás és a munkavállalás esélyeit. A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan, és az alapítványi iskolákkal együtt arra szólítjuk fel a kormányt, hogy vonja vissza ezt a jogszabályba foglalt tervezetet.
Mindezek után kérdezem államtitkár úrtól, hogy hol maradt az előzetes konzultáció, és miért nem akarják támogatni államilag az alapítványi szakképzéseket. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me