DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A KSH által közreadott jövedelmi adatokat vizsgálva találhatjuk meg azt a kimutatást, amely megyékre lebontva mutatja meg hazánkban az aktuális jövedelmi viszonyokat. Ebből kitűnik, hogy elképesztő különbségek jellemzik a hazánk különböző pontjain élő állampolgárok jövedelmi helyzetét. Míg a főváros és néhány nyugat-magyarországi megye áll a dobogó csúcsán, addig az észak- és kelet-magyarországi megyék nemhogy átlagos, hanem jól láthatóan leszakadó versenyzői a mezőnynek.
A jövedelmi rangsort a főváros vezeti, ahol a 2015. évben 319 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az alkalmazásban állók vonatkozásában. Ez nettó 209 ezer forintot jelent. Ennyit visz haza egy átlagos keresetű alkalmazott Budapesten. De egyes budai kerületekben 300 ezer forint feletti a nettó fizetés. A fővárost követi Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye, ahol nettó 170, illetve 160 ezer forintot vihetnek haza hó végén az alkalmazásban állók, a Fejér megyei dolgozók a havi nettó 154 ezer forintjukkal pedig épphogy leszorultak a képzeletbeli dobogóról.
Van azonban négy olyan megye, ahol még a 125 ezer forintot sem éri el a nettó jövedelem. Ezek sorrendben: Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Borsodban alig 125 ezer forintot, Nógrádban kevesebb mint 120 ezer forintot, Békésben 118 ezer forintot, míg a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 2015-ben csak 111 680 forintot vihettek haza a dolgozók. Egy szabolcsi ember munkája miért ér csak egyharmad annyit, mint egy budai lakosé és csak kétharmad annyit, mint egy nyugat-magyarországi dolgozóé? Mi talán ott, Északkelet-Magyarországon másodrendű állampolgárok vagyunk?
Kijelenthetjük, hogy az Orbán-kormány immár hat éve változatlanul hagyja az út szélén egyre nagyobb szegénységben Északkelet-Magyarország, de főleg a mi megyénk lakosságát. Kérdésem: mikor lesz eredmény arra vonatkozóan, hogy végre ne leszakadó megyéje legyen Szabolcs-Szatmár az országnak? Meddig marad még a megyénk a legalacsonyabb jövedelműek megyéje? Várom megtisztelő, érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me