DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnökségi Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy az előzményekkel kezdjem. 2012-ben Magyarország, a magyar gazdaság a nemzetközi piacról le volt értékelve, nem jutott külföldi forráshoz. Forrásbevonásra volt szükség, és a letelepedési államkötvény erre egy jó lehetőség volt. Erre Magyarországnak szüksége volt. Mára az országot, a magyar gazdaságot felértékelték, éppen ezért folyamatban van az összes kötvénykibocsátás felülvizsgálata, a kormány ütemtervének megfelelően. Ezt egyébként már korábban is bejelentette a kormány.
Ez gazdasági és befektetési kérdés, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a letelepedési államkötvény előnyös volt az ország számára, a kötvényvásárlók ugyanis magyar munkahelyek fenntartásához is hozzájárulnak, és ez a konstrukció hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországnak nem kellett új hiteleket felvennie.
A letelepedési államkötvény egy öt évre szóló engedély, amely egyébként visszavonható, és nem lehet összekeverni a bevándorlókkal, akik menekültstátuszt kapnak, amely státuszt nem lehet visszavonni.
A letelepedési kötvény egyébként egy olyan befektetési lehetőség, amely létező nemzetközi példákon alapul, és más országokban is bevett gyakorlat, mindemellett az uniós szabályoknak is megfelel. A törvényi garanciák rendkívül szigorúak, a kötvények vásárlóit és családtagjait négyszeresen ellenőrzik, többek között a TEK, a rendőrség és a szakszolgálatok is; ha a kormányon múlik, ide terrorista nem jön. Reméljük, hogy Juncker úr is így gondolja.
A Jobbik most azzal próbálkozik, hogy összekeverjen egy gazdasági, egy befektetési kérdést az alaptörvénymódosítással. Korábban egyébként arra utaltak önök, hogy ha valaki nem szavazza meg az Alaptörvény módosítását, akkor az hazaáruló; keressék ki az erről szóló tudósításokat! A kabinet nem fog engedni a Jobbik zsarolásának. Korábban sem engedett az IMF vagy Brüsszel zsarolásának, és a Jobbik fenyegetésének sem fog engedni, sem ebben az ügyben, sem másban.
Azért az egészen furcsa, hogy önök biztonsági kockázatokat emlegetnek. Most nem is arra a Kovács Bélára gondolok, amit önök állandóan kérnek tőlem (Zaj a Jobbik soraiban.) - állandóan kérik tőlem -, ön talán már nem is emlékszik arra, hogy pár évvel ezelőtt egy akkori október 23-án Vona Gábor arról értekezett, hogy a választásokra a Jobbik majd behívja az iráni Forradalmi Gárdát. Most az ő fürge tónusát nem tudom teljesen visszaadni, de azt mondta, hogy nem az ÁVH fog grasszálni a választás napján, hanem az iráni Forradalmi Gárda. Keresse vissza!
S akkor még nem is beszéltünk arról, milyen jó lenne tisztázni azt, hogy tényleg használta-e egy török szélsőséges szervezet kézjelét Vona Gábor; miért próbálta eltüntetni az erre utaló internetes nyomokat a politikus; és egyáltalán, tisztázni kellene, hogy miért tart kapcsolatot, tart-e kapcsolatot a párt elnöke török szélsőségesekkel. Vagy éppen továbbra is úgy gondolja-e Vona Gábor, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye? Ha valóban érzékenyek önök a biztonsági kockázatokra, akkor mindenekelőtt ezeket tisztázzák.
Sok tehát a kérdés önök körül, de egy dolog biztos: úgy nézzük, hogy hamarosan újraindul a baloldali casting - önök az irányváltásuk alapján kiváló eséllyel vehetnek mindebben részt. Köszönöm a figyelmet.
Kérem, fogadja el a válaszom. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me