MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Holnap lesz 24 éve, hogy elterelték a Dunát, illetve a ’97-es hágai ítéletnek is nemrégiben volt az évfordulója. Mindkettő egy elég szomorú évforduló.
A magyar politikai elit teljes asszisztálása mellett történt meg a Duna elterelése. Itt a parlamentben még az elterelés előtti ülésen is olyan hangok hallatszottak, mind ellenzéki, mind kormányoldalról, hogy - akkor még - Csehszlovákia nem fogja meglépni a C-variánst, meg lehet nyugodni, nincs itt semmi probléma. Eközben a túloldalon már gőzerővel mentek a gépek, és teljesen egyértelmű volt, hogy északi szomszédunk meg fogja lépni, amit meglépett.
Az egy külön kérdéskör, hogy hazánknak bele kellett-e menni a korábbi projektbe, el kellett-e indítani ezt a beruházást, de abban egészen biztosak vagyunk, és a Jobbiknak ez a határozott álláspontja, hogy 95 százalékos készenlétben leállítani már vétek volt. A modern kori Magyarország legnagyobb vétke. Ezzel a beruházással ennek folytán mindenki jól járt: jól járt északi szomszédunk, jól jártak az osztrákok, jól jártak azok a liberálisok, akik ezáltal politikai tőkét kovácsoltak maguknak. Tehát szinte mindenki - leszámítva a magyar embereket.
A magyar embereknek maradt egy komoly adósság, Ausztria még a műszaki berendezésekhez is hozzájutott, északi szomszédunk pedig köszöni, jól van, már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy számára megtérült a beruházás. Pedig ott is voltak olyan kormányok, amelyek liberalizálták ezt a területet, de később aztán sikerült rendezni a kérdéskört.
A szigetközi emberek, akiket a legsúlyosabban érint ez a probléma, azóta, 24 éve várják ennek a tartós, minőségi és fenntartható megoldását. Azok az agyszülemények, amelyek kezdeti lépésként megfogalmazódtak, teljesen alkalmatlanok voltak arra, hogy érdemben javítsanak a helyzeten, a következő évtizedek pedig gyakorlatilag a semmittevésről szóltak. Az a két projekt, ami az elmúlt időszakban zárult le európai uniós forrásokból, két 6 milliárdos történetről van szó, némileg javított a helyzeten, de egyáltalán nem állították helyre a korábbi állapotot.
A hágai ítélet, mindannyian tudjuk, egy eléggé gumiítéletként híresült el, hiszen mindkét fél azt domborította ki belőle, ami számára előnyös. Ezzel eddig nem is lenne probléma, ha a szlovákok a mai napig tartanák magukat az ítélethez, és mondjuk, a víz felét legalább eljuttatnák hozzánk. Ehhez képest 20 százalék körüli mennyiségről van szó jelenleg.
Ami miatt szót kértem ebben a kérdésben, túl azon az apropón, hogy évfordulója van, az az, hogy egyes sajtóhírek szerint északi szomszédunkkal megkezdődtek valamiféle zártkörű, nem hivatalos tárgyalások a magyar kormány részéről. Ezt komoly aggodalommal figyeljük, hiszen abból még sok jó nem származott, ha önök titkolóztak, és a magyar emberek, az ellenzék háta mögött igyekeztek valamivel kapcsolatban dűlőre jutni. Arra biztatom önöket, hogy próbálják meg elérni azt, hogy a vízhozam legalább felét a magyar fél megkapja. Próbálják elérni azt, hogy a Szigetközben helyre tudjon állni a minőségi turizmus, mezőgazdaság, illetve a természetvédelem szempontjai érvényesüljenek végre.
Egészen elképesztő állapotok voltak, és a műszaki szakemberek leleményességén és folyamatos jelenlétén múlik csak az, hogy jelen állapotában még azért fenntartható a Szigetköz, ami, ahogy mondtam, messze nem elegendő. Ennél sokkal többre van szükség. És a műszaki szakemberek és a természetvédők joggal várják el a mindenkori kormányoktól, hogy a jelenleginél sokkal több segítséget kapjanak. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Szigetköz, a Kisalföld és az ország más részei is összefogva egy népi kezdeményezést indítottak útjára itt, az előző ciklus derekán, így bekerült a téma az Országgyűlésbe is.
Akkor még hátrányos helyzetben volt a terület, hiszen Illés államtitkár úr képviselte a kormány oldaláról, ami, hát nem kell hangsúlyoznom, akkor többen részt vettünk ezen a vitán, eléggé viccesre sikeredett, ha egyáltalán ebben a komoly témában szabad ilyet mondanom. Hiszen az államtitkár úr volt gyakorlatilag az egész világgal szemben, hiszen a parlamenti patkó bal oldalától a jobb széléig mindenki abban volt, legalábbis a szavak szintjén érdekelt, hogy érdemi előrelépés történjen, de Illés államtitkár úr folyamatosan azt tudta csak a fejünkhöz vágni, hogy értsük meg, van víz, nincs víz, van víz, nincs víz. Ennél tovább nem nagyon tudtunk menni.
Most, hogy őt eltakarították a kormányból, nem látom annak tovább hátrányát, illetve nem látom tovább ellenszerét, hogy érdemi lépések történjenek. A szigetközi emberek ezt várják el önöktől, ezt is ígérték meg. Cselekedjenek! Itt az évforduló, ez egy jó apropó, és reméljük, hogy jövőre már nem kell ugyanebben a témában felszólalnunk. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me