DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselő Urak! Amit képviselő úr elmondott, azzal abszolút egyetértünk. Az érvényesülés módja valóban az a szakismeret, az a szakképzettség, amivel mindenki, függetlenül attól, hogy milyen családi háttérből, az ország melyik régiójából származik, érvényesülni tud. A kormány pont ezt tűzte ki célul, és ezt szolgálja a szakképzési rendszer átalakítása abban az értelemben is, hogy ezért hoztuk létre a szakgimnáziumot, ami három dolgot tesz egyidejűleg. Elsőként a közismereti tárgyakból ugyanazt az érettségit biztosítja, mint bármelyik gimnázium, ilyen értelemben itt nem lesz különbség.
A második az, hogy egy szakmát ad, tehát a négy év alatt, miután elvégzi a szakgimnáziumot az adott tanuló, egy szakmával rendelkezik. A mai szakképzési rendszer, amely 2004-ben jött létre, ezt nem biztosítja, hiszen ott kiegészítő tanulmányokat vagy párhuzamos tanulmányokat kell végezni. Azt tűztük ki célul, hogy négy év után mindenképpen legyen egy szakképzettsége. A harmadik elem pedig, amit a szakgimnázium biztosít: biztosítja annak a lehetőségét, hogy a szakmához tartozó alaptárgyakból vagy alaptárgyból az adott tanuló emelt szintű érettségit tudjon tenni, ami a felvételi egyik feltétele. Ilyen módon azok a vélelmezések, hogy a szakgimnázium elzárná az egyetemi felvételitől az adott hallgatót, ez nem így van.
A szakközépiskola, ami korábban szakiskolaként működött, ugyanilyen módon egy szinttel feljebb kerül. Ennek az a célja, hogy azok számára - bár a további tanulás, az érettségi lehetősége itt is biztosított -, akik utána szakmunkásként kívánnak elhelyezkedni egy rövidebb tanulási idő után, azoknak tudjuk biztosítani azokat a feltételeket, hogy valóban értékes szakmát szerezzen. Nagyon sok minden történik ezen a területen, a szakképzési centrumok létrehozása, ezek finanszírozásának a fejlesztése, megváltoztatása pontosan ezt biztosítja. Nagyon bízom abban, hogy arra nem tudunk példát mutatni, és az valóban csak pletyka, ahogy a képviselő úr említette, hogy nincs a kőműveshallgatóknak malter vagy az asztaloshallgatóknak faanyag arra, hogy ezt gyakorolni tudják.
Egy sor más lehetőséget teremtettünk emellett. Megteremtettük a duális képzés lehetőségét, hogy ne csak a szakiskolában vagy szakközépiskolában tudjanak a hallgatók gyakorlatot szerezni, hanem a vállalatoknál is, ami jól kiegészíti az iskolai gyakorlatot. Nagyon fontos, hogy az a fajta fiatalkori korai orientáció, ami az általános iskolában, sőt, az óvodában el kell hogy kezdődjön, elmondjuk, hogy mit jelentenek ezek a szakmák, hogy amikor odaérnek a tanulók, hogy el kell dönteni, hogy mit szeretnének csinálni, ne csak nézelődjenek, és ne tudják, hogy mi történjen ezzel. Azt gondolom, hogy a kötelező óvodáztatásnak és az iskolai képzés átalakításának mind ez a szerepe. Tehát pont abba az irányba halad a kormány politikája, ahogy azt a képviselő úr elmondta. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me