MÓRING JÓZSEF ATTILA

Full text search

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb megoldandó feladata a Föld növekvő népességének egyre szűkösebb természeti erőforrások melletti megfelelő élelmezése. Az élelmezésbiztonság növelésének egyik legészszerűbb és leghatékonyabb eszköze az élelmiszerpazarlás és -veszteség mértékének visszaszorítása.
Egy európai uniós finanszírozású projekt tavasszal mutatta be az élelmiszer-hulladék mennyiségének EU28-as becslését. Az Európai Unió összesen körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot termel évente. Ennek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót. A hivatalos becslések szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer vész kárba. Ebben minden benne van: a mezőgazdasági termeléstől kezdve a kereskedelmen át a vendéglátásig és a lakossági fogyasztásig.
Tavaly Franciaországban törvénnyel tiltották meg a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, hogy kidobják vagy megsemmisítsék a még fogyasztható élelmiszereket, és minden megmaradt ételt kötelezően segélyszervezeteknek kell felajánlaniuk. A román képviselőház az élelmiszerpazarlás csökkentését elősegíteni hivatott törvényt szavazott meg az előző héten, megkönnyítve az élelmiszer-ado-má-nyo-zást szociális intézmények részére. Magyarországon is vannak hasonló törekvések az élelmiszerek begyűjtésére, de többnyire egy másik gyakorlat vált megszokottá: a lejáró termékeket az utolsó nap akcióssá teszik, és sok helyen azok így olcsóbban megvásárolhatóak.
Tisztelt Miniszter Úr! Október 16-án ünnepeltük a magyar kezdeményezésre életre hívott élelmezési világnapot, ami egyben az élelmiszerpazarlás elleni világnap is. Éppen ennek okán kérdezem a tisztelt miniszter urat: hogyan tud segíteni a kormány az élelmiszerpazarlás megállításában? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me