DR. CSÚCS LÁSZLÓNÉ

Full text search

DR. CSÚCS LÁSZLÓNÉ
DR. CSÚCS LÁSZLÓNÉ nemzetiségi szószóló: Czuję się niezwykle zaszczycona, że jako parlamentarny rzecznik narodowosci polskiej na Węgrzech mogę zwrócić się dzisiaj do Pań i Panów Posłów w tak wyjątkowej chwili., w 60-tą rocznicę Rewolucji Węgierskiej 56 roku, którą, dzięki inicjatywie marszałków naszych parlamentów, László Kövéra i Marka Kuchcińskiego, świętujemy w Roku Solidarności Polsko-Węgierskiej.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Megtiszteltetés számomra, hogy mint lengyel nemzetiségi szószóló szólhatok ma önökhöz az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, amely évfordulót Kövér László házelnök úr és Marek Kuchciński szejmelnök úr kezdeményezésére a magyar-lengyel szolidaritás évében ünneplünk.
Felemelő pillanat volt, amikor februárban mind a lengyel szejm, mind a magyar parlament egyhangúlag megszavazta, hogy 2016 a szolidaritás éve legyen. Ezzel a döntéssel fejet hajtunk a poznańi június és a magyar október hősei előtt.
1956-ban a poznańi és budapesti utcákon elindult országaink hosszadalmas visszatérése a demokratikus Európába. ’56 a két nép szabadság és függetlenség utáni vágyát szimbolizálja, ami ismét jelentőséget kaphat azzal, hogy újólag megerősíti a két nemzet együvé tartozását és közös érdekeit.
Ma mindkét ország arra törekszik, hogy a megszerzett szabadsággal és egyenlőséggel a megfelelő helyet foglalja el Európa népei között. A magyar-lengyel szolidaritás éve a szabadságról és népeink összefogásáról szól. Azokról a tiszta, vitathatatlan értékekről szól, amelyekért készek vagyunk a legnagyobb árat fizetni.
A szabadság, a barátság, a szolidaritás kulcsszavak a magyar-lengyel kapcsolatokban. Tudnunk kell, hogy mindez közös érdekünk, amely kötelez minket a kölcsönös tiszteletre és arra, hogy okosan ápoljuk azt, és átadjuk az utánunk következő nemzedékeknek.
Az összefogás eredményeként számos közös eseménynek és rendezvénynek lehettünk részesei és tanúi, amelyek a lengyelek és magyarok között meglévő szilárd alapokat tovább erősítették. Lehetőséget teremtettek arra, hogy a két nép megmutassa szellemi értékeit és kultúrájának egyedi, mások által megismételhetetlen sajátosságait.
A szolidaritás évében került megrendezésre a katolikus ifjúsági világtalálkozó, ahol több ezer magyar fiatal elmélyültebb kapcsolatba kerülhetett a fogadó ország, Lengyelország kultúrájával, lelkiségével, szokásaival. A krakkói világtalálkozón az ifjúság bátor és felelős szerepvállalásában bebizonyosodott, hogy Lengyelország a világra nyitott, befogadó társadalom.
(14.00)
A krynicai nemzetközi gazdasági fórumon, ahol Magyarország volt a díszvendég, a partnerség és a szolidaritás, az identitás és az integráció alapvető kérdésként merült fel Közép-Kelet-Európa vonatkozásában.
Tanúja lehettem Kövér László házelnök úr lengyelországi látogatásának, és szívemből szólóan fogalmazott Przemyślben, amikor azt mondta: „A magyar huszár és a lengyel ulánus szobra a magyar-lengyel sorsközösség tudatának, fegyverbarátságnak, szolidaritásnak kíván emléket állítani. Méltón ünnepelte a két nemzet a magyar forradalom 60. évfordulóját, a füttyögőkkel ne foglalkozzunk.”
Az ünnepségsorozaton részt vettek a népes lengyel küldöttségek, számos lengyel civil szervezet, a Magyarországon élő lengyelek és szervezeteik és sok-sok honfitársam is. A közös ünneplés, a közös múlt megelevenítése is az összetartozást, a sorsközösséget, a szolidaritást jelképezte.
Összegzésként elmondhatom, hogy minden ember, fiatal, idős, politikai hovatartozástól függetlenül megtapasztalhatta az összefogás, a barátság lelkesítő és felemelő érzését. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mind a két házelnök úrnak, a Magyar Országgyűlés és a lengyel szejm képviselőinek, hogy a magyar-lengyel szolidaritás évével adózhatunk hőseink emlékének. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me