DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mivel maga a téma azért komoly, ezért engedje meg, hogy komolyan válaszoljak a feltett kérdéseire.
Először is, képviselő úr, azért ne nézze le ennyire a magyar egészségügyben dolgozókat, se az orvosokat, se az ápolókat (Soltész Miklós: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban.), hogy innen a parlamentből próbálja őket kioktatni, hogy mossanak kezet, mielőtt egy beteghez érnek vagy mielőtt valamilyen kezelést folytatnak! Higgye el… (Németh Szilárd István leveri a Font Sándor asztalán található laptopot. - Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki képviselők soraiból.) Higgye el… (Zaj. - Az elnök csenget.), ezzel mindenki tisztában van!
Ami az alapműveleteket illeti a matematikával kapcsolatban, tisztelt képviselő úr, egy év alatt a három legfőbb fertőzésnek a száma, amit eléggé reprezentatív módon - sokkal reprezentatívabban, mint sok nyugat-európai országban - jelentettek, ezeknek a száma 14 028-ról 13 340-re változott, ez a matematika szabályai szerint nem 25 százalékos növekedés, hanem csökkenés, méghozzá 5 százalékos csökkenés, hiszen 688-cal kevesebb ilyen eset volt, amiért, azt hiszem, hogy köszönet illeti egyrészről az egészségügyben dolgozókat, másrészről mutatja azt, hogy az a fejlesztés, amit a kormányzat véghez vitt, elsősorban vidéki kórházakban több mint 300 milliárd forint értékben, amelyből sikerült felújítani teljes kórházépület-szárnyakat vagy akár egész kórházi épületeket, és az a 104 milliárd forint, amelyet új műszereknek a beszerzésére fordítottunk, az segítette az ilyesfajta fertőzéseknek a megelőzését is.
(15.50)
Ami a jelentési gyakoriságot illeti: ön is nagyon jól tudja, hogy nagyon sok nyugat-európai országhoz képest jóval magasabb Magyarországon a jelentési arány.
Ami a jelentések titkosságát vagy nyilvánosságát illeti: tisztelt képviselő úr, ön is tudja, hogy ezek mind magyarországi honlapon, az Országos Epidemiológiai Központ honlapján fellelhetők, mind pedig európai közös egészségügyi szervezeteknek a honlapjain fellelhetők. Tehát ha ön titkolásnak nevezi azt, hogy valamit az internetre felteszünk, akkor azt hiszem, hogy nagyon nagyot téved. Ne próbálja azt a látszatot kelteni, hogy bárki ezt titkolná, az interneten mindenki ezeket a számokat fellelheti!
Ha megnézzük Magyarországon például a Clostridium difficile előfordulási arányát, amely az egyik legjellemzőbb ilyen kórházi fertőzés, akkor azt látjuk, hogy a magyar számok valahol Finnország és Németország között helyezkednek el. Így tehát, ahogy mondtam, nyilvánvalóan mindig van javítási lehetőség, de mind a jelentések gyakoriságában, mind pedig a kórházi fertőzések előfordulásában Magyarország jó helyen szerepel. És azt hiszem, az, hogy az internetre is kitesszük ezeket a számokat évről évre, szembenézünk ezzel, évről évre igyekszünk döntéseket hozni, amelyekkel ezeket javítani lehet, ez is mutatja a kormányzat elszántságát ezen a területen.
Ugyanakkor nyilvánvalóan ezek a fertőzések a kórházakban rendre megjelennek, hiszen oda legyengült szervezettel érkeznek az emberek, sőt, néha maga a kezelés gyengíti le a betegek immunrendszerét, ezért fokozottan kitettek az ilyesfajta fertőzéseknek. Ezért is döntöttünk amellett, hogy egy 5 milliárd forintos, európai uniós támogatással is bíró EFOP-projektet indítunk el. Ennek a konstrukciónak az a címe, hogy betegbiztonság növelését célzó komplex fejlesztések az egészségügyi ellátórendszerben. Ez egyrészről szemléletformálást is jelent, másrészről veszélyforrásoknak a fokozottabb felismerését, de mindenképpen a betegek érdekét, a betegbiztonságot szolgálja.
Én azt hiszem, mindenkinek az az érdeke ezen a téren, hogy a valós számokról beszéljen, a valós tendenciákról beszéljen. Van feladatunk természetesen a betegek biztonságának javítása érdekében, de el kell ismerni azoknak az embereknek a munkáját, akik annál többet is tesznek, tisztelt képviselő úr, a betegekért, mintsem hogy kezet mosnak egy beavatkozás előtt, és az ő munkájuknak is köszönhető, hogy 5 százalékkal visszaesett egy év alatt a kórházi fertőzések száma.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me