POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy az előző alkalommal is már elhangzott, maga a törvényjavaslat egy kis terjedelmű törvényjavaslat, amelynek a célja az, hogy egységes eljárást vezessünk be, a közérdekű szolgáltató ideiglenes ellátásra történő kijelölésekor is ugyanazok a közszolgáltatásnál irányadó számlázási és finanszírozási, valamint adatkezelési szabályok érvényesüljenek, mint a normál menetben végzett szolgáltatásnál is.
(20.30)
A vitában akkor is és most is elhangzó érvek nem ezt a törvényjavaslatot érintik, hiszen a közszolgáltatási szerződésen alapuló hulladékszállításokról szóló állami szerepvállalás 2016 áprilisától élő jogszabály következtében kapcsolódik a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez mint koordináló szervhez, és ez a szerv jogosult jelen pillanatban az ingatlanhasználóktól beszedni a közszolgáltatási díjat, és ő fizeti ki a közszolgáltatást végző társaságoknak az őket megillető pénzeszközt. Ez a szerv az, amely egyébként folyamatosan kapcsolatot tart az önkormányzatokkal is.
Ez a törvényjavaslat a katasztrófavédelmi igazgatóság által a hatósági kijelölések esetében is egyértelművé teszi, hogy a koordináló szerv a felelős 2017-től az ideiglenes ellátási díj lakosságtól történő beszedéséért, valamint az ellátás teljes közvetlen költségét tartalmazó szolgáltatási díjak kifizetéséért. A szolgáltatási díj konkrét összege az NFM-ren-de-let-ben szabályozott részletes számítás alapján kerül meghatározásra, amelyhez a közérdekű szolgáltatónak meg kell adnia a hulladékról szóló törvényben szereplő személyes adatokat, illetve minden olyan egyéb adatot, amely alapján a koordináló szerv az ideiglenes ellátási díjat a lakosság felé számlázza, továbbá a szolgáltatási díjat a kijelölt szolgáltató irányába folyósítani tudja.
A vita során elhangzott az a kérdés, hogy az adatkezelési szabályok beépítésére miért most kerül sor. Ennek egyértelmű és egyszerű az indoka, hogy amikor az ideiglenes ellátásról szóló törvény megjelent, és amikor az ideiglenes ellátások elindultak, a koordináló szerv még nem látott el feladatot sem a lakosság, sem pedig a szolgáltatók irányába, később kapcsolódott be ebbe a folyamatba. Ezért kell a jogszabályban rögzítenünk most az adatkezelési szabályokat.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést majd a törvényjavaslat elfogadására. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me