DR. HADHÁZY ÁKOS,

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS,
DR. HADHÁZY ÁKOS, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én az elmúlt héten három rendelőintézetbe mentem be, egyikben sem volt a mosdóhelyiségben sem szappan, sem pedig vécépapír. (Balla György: Hogy jön ez ide?) Nem csoda, hogy ezek után szeretnének másról beszélni, és azt a problémát, amit hat év alatt nem tudtak önök megoldani, egy másik problémával - ami kétségtelenül probléma és krízis -, a menekültkrízissel próbálják eltakarni.
Amikor bevándorláskérdésről beszélünk, három dologról kellene és kell is beszélnünk. Az egyik a menekültkrízis. Valódi krízis, valódi probléma, nagyon sokat kellene rajta gondolkodni, és valódi megoldásokat kellene adni. A második ugyanilyen hatalmas probléma az, amit önök ebből kihoztak, és az az agitációs propaganda-hadjárat, ami gyakorlatilag a legsötétebb kommunista időket idézi: hatalmas félelmet tudtak generálni abból a félelemből, ami valóban jogos. Azok a kérdések, amelyeket a menekültkérdés felvet, jogosak. De az a hatalmas félelem, ami a magyar társadalomban kialakult, az már az önök terméke, az önök felelőssége.
Nekem van olyan ismerősöm, rendkívül képzett zenész, aki nem mer elmenni Európába, mert azt hallotta, hogy Európában már veszélyben van az élete. Van olyan párttagom, aki, amikor Brüsszelben meghirdettünk egy nyilvános rendezvényt, kétségbe volt esve, hogy ezt a Facebookon is meghirdettük, annyira félt a terroristáktól, hogy ezután majd ott megjelennek a terroristák. Ez létező dolog, és önök is ismernek rendkívül sok ilyen jelenséget.
Azt gondoljuk, ha valamiről beszélünk, törvényekről beszélünk, akkor a legfontosabb most nem az Alaptörvény lenne, hanem az a törvény, amely megakadályozza, hogy ezt önök még egyszer megtehessék, az a törvény, amely megakadályozza, hogy állami pénzen sok milliárd forintból természetesen egyébként az önökhöz közel álló sajtót és az önökhöz közel álló vállalkozói kört helyzetbe hozzák, ezáltal egy hatalmas félelmet generáljanak.
A rossz hír az, hogy az, amit önök most itt csinálnak, ez az alkotmánymódosítás ezzel a félelemmel gyakorlatilag nem fog tudni mit kezdeni. Én nem hiszem azt, hogy ezek közül az emberek közül az az ismerősöm, aki egyébként abból él, hogy turnézik Európában, és nem mer elmenni, mert akkora félelmet tudtak önök generálni, egy ilyen alkotmánymódosítástól hasra fog esni, hogy egy ilyen alkotmánymódosítástól meg fog nyugodni. Hogyan gondolhatjuk, hogy egy olyan alkotmány módosításától megnyugszik, amit nagy valószínűséggel maga a miniszterelnök írt az íróasztalán? Legalábbis ahány jogászt én megkérdeztem, mindegyik azt mondta, hogy annyira színvonaltalan és olyan fogalmakat tartalmaz, amiknek semmilyen jogi relevanciája nincsen.
(11.30)
Hogyan gondolhatják, hogy egy olyan alkotmánymódosítás meg fogja nyugtatni ezeket az embereket, amelyik elvileg egy gránitszilárdságú alkotmány lenne, gyakorlatilag már a sógyurmának sem tartja a szilárdságát, hiszen bármikor módosítani lehet. Azt mondhatja ez az ismerősöm, hogy ha ezt most lehetett módosítani, akkor lehet majd visszafele is adott esetben módosítani. Ki gondolja ezt, hogy bármit bárkitől megvédene? Hogyan gondolják, hogy az alkotmánymódosítás megvéd bárkit is, amikor nagyon jól tudják önök is, hogy az alkotmány ugyanúgy, mint akár egy kormányhatározat vagy egy sokkal kisebb jogú jogi aktus, nem állhat az európai uniós jog felett. Ezt nagyon jól tudják. Beszélhetünk itt az alkotmányjogi kérdésekről, beszélünk arról, hogy esetleg az alkotmány magja és az alkotmányos identitás fölötte áll az európai uniós jognak, de nagyon jól tudják, hogy azok a módosítások, amiket önök betettek, gyakorlatilag nem állhat az európai uniós jog fölött, és egyébként nem is áll, harmonizál az alkotmány az európai uniós joggal.
Az biztos, hogy nem old meg semmit ez az alkotmánymódosítás, nem old meg semmit az Európát ért kihívásokból, nem old meg semmit a Magyarországot ért kihívásokból, és természetesen nem old meg, hiszen nem akar semmit megoldani a menekülők, a menedékkérők problémájából. Az a rossz hírem azoknak, akikben a félelmet önök kiváltották, hogy még a kvótakérdésre sem ad megoldást, hiszen a jelen pillanatban az Európai Unió előtt álló javaslat arról szól, hogy áttesz embereket, menedékkérőket arra, hogy bíráljuk el a menedékkérelmüket, egyenként bíráljuk el a menedékkérelmüket. Az alkotmánymódosítás szövege szerint ez megtehető, egyenként elbírálható a menedékkérelem.
Azt gondolom, hogy ha arról beszélünk, hogy megnyugtatjuk azokat az embereket, akik páni félelemben vannak az önök akarata szerint, hiszen egy páni félelemben levő ember sokkal kevesebbet fog gondolkodni, és sokkal kevesebbet fog gondolkodni azon, hogy amikor bemegy a kórház vécéjébe, és nem talál sem kézfertőtlenítőt, még szappant sem, sem pedig vécépapírt, nem fog azon elgondolkodni, hogy ettől kaphat egy olyan kórházi fertőzést, amelybe belehalhat. Nem fog azon gondolkodni, hogy itt van egy kormány hat éve, és nem tudta megoldani, hogy legyen a kórházi mosdókban vécépapír és szappan. De ha a biztonsági kérdésekről beszélünk, hiszen ezt önök gyönyörűen felerősítették, ezt sem fogja megoldani. Azon kellene gondolkodni, nem az alkotmánymódosításon, hanem azon kellene gondolkodni a Belügyminisztériumnak, hogy hogyan lehet az, hogy Magyarországon több százezer SIM-kártyát megvásároltak, és ez senkinek nem tűnt fel, hogy bizonyos körök... Hogyan lehet az, hogy itt volt a párizsi robbantó, és nem vettük észre? Hogyan lehet, hogy a Keleti pályaudvaron több száz ember napokig ott volt, és nem tudjuk, hogy kik voltak ott, nem ellenőrizték, nem nézték meg az identitásukat? Ha Magyarország szuverenitásáról ma már sokat beszélnek, meg a magyar biztonságról sokat beszélnek - nem tudom, tudják, hány katonánk van? Tudják, hány katona van Magyarországon? Mennyi? Mennyi van? (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Mondják, mert annyit szeretnek beszólni. Magyar katona, hány harcoló katona van Magyarországon? (Közbeszólások a Fidesz soraiból, köztük: Harcoló egy sem. - Ez nem párbeszéd.) Aki harcképes. Mondják meg, mert annyit beszólnak, annyit beszélnek, mondják meg, hogy hány katonája van! (Zaj.) Ötezer, ötezer katonája van Magyarországnak. Ötezer katonája van, és körülbelül egy tucat tankja. Miért nem azt oldják meg, ha a magyar szabadság önöknek fontos?
Akkor, amikor eldöntöttük, hogy milyen döntést lehet hozni ebben a kérdésben, azt a döntést hoztuk meg, hogy nem fogunk gombot nyomni. Két dolgot kellett figyelembe venni. Egy pártnak ilyenkor természetesen elsősorban az ország érdekeit kell nézni, egy döntésnél hogyan dönt, mi az ország érdeke. Az ország érdeke alapján akár meg is lehetne nyomni az igent, hiszen egy teljesen indifferens, semmit meg nem oldó törvénytervezetről, alaptörvénytervezetről van szó, azonban mégsem nyomunk gombot, hiszen ez a törvénytervezet csökkentheti Magyarország érdekegyeztető képességét az Európai Unióval szemben.
Erre már konkrét bizonyíték is van, hiszen az elmúlt héten megtudtuk, és meg is szavazták itt, hogy a kanadai és európai szabadkereskedelmi megegyezést önök minden további nélkül át fogják engedni. Ha valami, akkor ez valóban korlátozza a magyar szuverenitást. (Derültség és közbekiáltások a Fidesz soraiban, köztük: Ki vagy te? Rendőr? - Szóval, azért nem lenne utolsó dolog utánanézni, hogy mit szavaztunk meg. - Olyan hülye vagy!) Kérem, mondja, hogy ki az, aki hülye vagyok… Nem ismerem az ön nevét. Tessék mondani, valaki azt mondta, hogy hülye vagyok. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból. - Balla György: De nem szavaztunk meg semmit… - Az elnök csenget.) Mondja az ön nevét! Nem ismerem a nevét, mondja ön! (Zaj. - Közbekiáltások és derültség a Fidesz soraiban, köztük: Ez nem a vallatószoba, ez a parlament ám!) Azt kérem, hogy vegyük jegyzőkönyvbe. (Zaj. - Az elnök csenget.) Vegyük jegyzőkönyvbe! (Dr. Szél Bernadett: Ti lehülyézitek a felszólaló képviselőt?) Kérjük, hogy ki mondta azt, hogy hülye vagyok, és vegyük jegyzőkönyvbe! (Balla György: Vegyük jegyzőkönyvbe, hogy hülye. - Zaj. - A képviselő félrefordulva:) Hogy hívják őt? Hogy hívják azt a szemüvegest?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me