DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: (Mikrofon nélkül:) Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Kereszténydemokrata Néppárt képviseletében… (Közbeszólások: Mikrofon!) Elnézést kérek! (Megigazítja a mikrofonját.)
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja nevében szeretném bejelenteni, hogy mi az előterjesztett határozati javaslat B-változatát fogjuk támogatni. Gondolom, lesz ennek megfelelő módosító indítvány. Nem kívánom részleteiben indokolni, az előző jogszabálynál már elmondtam.
Szeretnék az Igazságügyi bizottság előtti vitából kiemelni egy kérdést. Bárándy képviselő úr arra hivatkozott ott, hogy a Kúria a felülvizsgálati eljárás során nem ellenőrizte le az érvénytelen szavazatok körét. Szeretném a képviselő úr figyelmébe ajánlani - a Kúria végzése van a kezemben - a 13., 14., 15. és 16. pontját a végzésnek. Először is így kezdődik a 14. pont: „A kérelmező által sem vitatottan 701 ív esetében nem teljesült a népszavazási törvény 15. § (4) bekezdésében írt előírás.” Számomra ebből az a fontos, hogy ezt Gőgös képviselő úr is elismerte. Az általa pontosan megjelölt kérdések, amelyeket a Választási Iroda nem fogadott el, részletes vizsgálat alá kerültek a Kúria részéről, és a 15. pontban kimondja a Kúria, hogy milyen formai hiányosságok voltak, amelyek a Választási Iroda döntését támasztják alá. És a végén a 16. pontban arra hivatkozik a Kúria, hogy a kérelmező további 45 aláírás tekintetében nem nevezte meg, hogy melyik aláírásokról van szó, erre való tekintettel ezeket azonosítás hiányában nem tudták vizsgálni.
Én ezt csak arra a támadásra mondom, hogy elhangzott, hogy itt sokkal több mint 200 ezer aláírás volt, de a Választási Iroda akadályozta meg, hogy érvényesüljön ez a 200 ezer aláírás. Hát, nem ők akadályozták meg! A Kúria végigvizsgálta pontosan (Gőgös Zoltán: Dehogyis vizsgálta, nem számolta újra!), 701 ív tekintetében nyilatkozik az előterjesztő úgy, hogy elismeri, hogy érvénytelen. (Gőgös Zoltán: Az kizárt!) Nem pontosítja. Tehát csak arra szeretnék hivatkozni, hogy minden részletre kiterjedően lehetőségéhez mérten a Kúria mérlegelt, és helyes vizsgálata alapján hozta meg a végzését.
Tisztelt Országgyűlés! Én a korábbi álláspontomat fenntartom. Ha ennek tényleg akkora támogatottsága lenne, mint amit önök megálmodtak, és minden észszerű érvnek ellentmond az önök álma, akkor itt is nyilván sokkal több aláírás lett volna. Csak egy példát hadd mondjak! Júniusban a Fidesz a betelepítéssel kapcsolatban elkezdett aláírást gyűjteni. A kettőmillió aláírást meghaladta az aláírási ívek száma. (Gőgös Zoltán: És ki látta azt?)
(15.20)
Kettőmilliót! Nem 150 ezret vagy 140 ezret! (Gőgös Zoltán: Mi 4 millióról tudtunk. - Sallai R. Benedek: Majd leellenőrizzük.) Nagyon helyes!
200 ezret meghaladó aláírást kell összeszedni, érvényeset, nem úgy, hogy érvénytelen íven, hanem érvényes íven, és ha ez meglesz, akkor ez a vita nem jöhet létre, mert akkor nincs más megoldás, mint hogy az Országgyűlés kiírja a népszavazást. Ez a vita azért jött létre, mert önök csak luftballonként beszélgetnek, és minden adatot nélkülöz az az állítás, amit mondanak. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me