DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. A Dunai Mónika által elmondottakra szeretnék reagálni, de a két perc nem lenne elég, lévén, hogy több kérdést is érintett, ezért normál hozzászólás keretében vagyok kénytelen az általam fontosnak gondolt dolgokat elmondani.
Egyrészről úgy gondolom, hogy a kormány jelenléte, illetve távolmaradása szimbolikus kérdés. Ha arról van szó, amit képviselő asszony említett, hogy a kormány még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy bármiféle köze lenne a médiahatóság, az NMHH vagy úgy általában bármelyik magyarországi sajtóorgánum működéséhez, akkor ahhoz jobb eszközöket is találhatnának. Például egy jobb eszköz lenne, ha tisztáznák, hogy mi a kapcsolatuk Habony Árpáddal, egyáltalán ki az a Habony Árpád, ő milyen kapcsolatban van a miniszterelnökkel, milyen hatása van egyes sajtóorgánumokra, milyen hatása van egyes, akár médiahatósági emberekre is. De az, hogy most a kormány a távolmaradásával igyekszik demonstrálni azt, hogy annyira független a médiahatóság és az NMHH, hogy a kormány még csak a jelenlétét sem szeretné biztosítani ezen a vitán, úgy gondolom, hogy ez egy álságos jogászkodás. Nem ettől lesz valakinek befolyása a médiahatóság munkájára vagy a médiapiacra Magyarországon, hogy egy ilyen vitában részt vesz-e. Ráadásul itt nem az NMHH beszámolóját tárgyaljuk, hanem egy zárszámadást, egy közpénzből működő szervezetnek a zárszámadását. S igen, ha egy közpénzből működő szervezet zárszámadását vizsgáljuk, az a minimum, hogy a nemzetgazdasági miniszter vagy a kormánynak több minisztere is jelen van egy ilyen vitán. Sajnálatos módon ez nincs így.
A Költségvetési bizottság az előterjesztő. A költségvetés alapvetően egy tervezet, egy tervezés eredménye, hogy egy ilyen nagyságrendű, ilyen méretű testületnek, illetve több testületnek is az éves költségvetése hogyan jön létre. A Költségvetési bizottság tervezéssel nem foglalkozik. Tehát azt a tényleges munkát, amely ezt az előterjesztést szülte, egy olyan testület, olyan szakértők végezték el, amely nem a benyújtó. Nem a Költségvetési bizottság tervezte meg ezt a költségvetést, mégis ő terjeszti a Ház elé. Én ezt kifogásoltam, mert így a számonkérhetőség és a felelősség elve sérül. Sem az Állami Számvevőszék, sem a Költségvetési Tanács nem véleményezi, nem mond erről a költségvetésről semmit.
A könyvvizsgálóval kapcsolatban említette a szakmai felelősségvállalást. Nem egyes könyvvizsgálók konkrét szakmai munkájáról szerettem volna véleményt mondani, mert ahogy a Költségvetési bizottság tagjai, úgy én magam sem értek ehhez a szakterülethez. Egyébként az ÁSZ vizsgálata és a Költségvetési Tanács véleményezése szolgálna erre az állam részéről. Ha közpénzről van szó, ezek azok a szervek, amelyek ennek a felhasználását ellenőrizni hivatottak. De az az elvi kifogásom, hogy aki megbízza a könyvvizsgálót, annak a gazdálkodásáról kell véleményt mondania. Szerintem ez rendszerszintű probléma. Nyilvánvaló, hogy a megbízó, aki fizet azért, hogy milyen véleményt mond az ő gazdálkodásáról - ha nem érthető az önök számára, akkor azt nagyon sajnálom -, úgy gondolom, hogy ebben az esetben felelősségről sem beszélhetünk. Az MTVA költségvetését év közben több mint 10 milliárd forinttal kellett kiegészíteni. Nem vagyok szakember, de azért 10 milliárd forint nem kis pénz. Ha közpénzről van szó, akkor pedig pláne. Ha más piaci szereplőknél ilyen mértékű mellényúlás van a költségvetés tervezésénél, akkor felelősségre szoktak vonni embereket. De mivel itt, az Országgyűlésben nem tudjuk azt, hogy kik azok, akik valójában megtervezik ezt a költségvetést, hiszen az előterjesztők nem tervezik meg ezt a költségvetést, ezért nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy ilyen mértékű pénzösszegekkel kell kiegészíteni.
A másik: képviselő asszony említette, a Kulturális bizottságban van lehetőség arra, hogy az NMHH és a Médiatanács beszámolóját tárgyaljuk. Ez valóban így van, ugyanakkor egy országgyűlési bizottság keretei között tárgyalni egy előterjesztést nem ugyanazt a nyilvánosságot jelenti, mint plenáris ülésen tárgyalni; egyrészről. Másrészről: a Kulturális bizottság elnökeként több mint egy éve igyekszem meghívni az MTVA elnökét, ezt több mint egy éve tervezzük, de egy év alatt nem sikerült megjelennie a bizottság előtt. Volt egy időpont, amit megadott, majd visszamondta. Van egy másik ilyen kormányzati szereplő is egyébként, Andy Vajna, aki a Filmalap vezetőjeként nem tud a bizottság rendelkezésére állni.
Tehát ilyen értelemben az, hogy a Médiatanács vezetője nincs itt jelen, és az MTVA vezérigazgatója egy éve nem jön el a bizottság ülésére, úgy gondolom, hogy az ellenőrzés hatékonyságát igen nagy mértékben rontja. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me