CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Engedjék meg, hogy a kormány nevében lényegében összefoglaljam azokat az érveket, amelyek alapján a kormány támogatja az előterjesztést.
Egyrészt egy most már több mint 20 éve tartó kárpótlási folyamat lezárásáról beszélünk. Ameddig ez a folyamat lényegében tart, addig azok a földterületek, amik a kárpótlási folyamat részei, lényegében jogalap nélkül vannak olyan termelőszövetkezetek kezében, amely termelőszövetkezetek egészen eddig a vitának a lezárásáig ezeket a földeket, lényegében kivonva a többi állami földterület használati szabályai alól, használhatják.
A kormány célja lényegében annak a helyzetnek a rendezése, hogy állami tulajdonú földek állami tulajdonú földek maradjanak, megszabadítva attól a kötöttségtől, ami a kárpótlási célú föld védettségét jelenti. Tehát a törvénymódosítás célja, hogy a kárpótlási folyamat során hátramaradt földterületek tulajdonjogi helyzete kerüljön rendezésre. Mi azt gondoljuk, hogy az érintett használók is teljesen világos szabályok mentén kapnak lehetőséget arra, hogy ezeket a földterületeket használják, az NFA-törvény alapján mindenkinek lehetősége van az ott rögzített szabályok alapján ezekhez a földterületekhez hozzájutni.
Az a félelem, ami a kárpótlási jegy elértéktelenedéséhez vezetne, és amit a képviselő úr is megfogalmazott a TAB-on, azért nem állja meg a helyét, mert a kárpótlási jegyek felhasználására vonatkozó szabályozás sehol nem rögzíti azt, hogy kötelezően termőföldmegváltást kell hogy jelentsen, tehát egyéb állami tulajdonú eszközmegváltáson keresztül is megoldható ez a kérdés.
(11.20)
Tehát arról beszélünk, hogy állami tulajdonban lévő, de az állam által mégsem szabadon használható területek hogyan kerülnek az NFA-törvény hatálya alá, és válnak minden gazdálkodó számára azonos módon, azonos feltételek mellett elérhetővé, ezért a kormány támogatja a javaslat elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me