Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Furcsa déjŕ vu keríti hatalmába azt, aki egy újabb ÁSZ-jelentés kapcsán egy vitát végighallgat, vagy akár csak a felmerülő gondolatokat sorjázza, hiszen nagyjából ugyanezeket a vitákat lefolytattuk adott időszakonként, és nyilvánvaló, a kormányzó pártok, amióta hatalmon vannak, általában a támogatásra próbálják buzdítani a képviselőket, mi, ellenzékiek pedig meglátjuk azokat a dolgokat, amiket nem lehet nem meglátni. Valóban elképesztő az, hogy számvevőszéki részről is felmerülhet egyáltalán olyan gondolatkísérlet, hogy a különböző fizetések bérplafonját adott esetben tolják ki. Nem lehet normális szakmai indokot találni erre, nincsenek olyan piaci igények, amelyek a jelenlegi nemzetgazdasági helyzetben alátámaszthatóvá tennének egy ilyen ajánlást.
(18.30)
Kínos összekacsintásról lehet itt szó a kormányzat és egy szakmai szervezet között. De engem sokkal jobban zavar az az évek óta visszatérő vita közöttünk, amelynek értelmében a jobbikos képviselő, korábban Nyikos László, most én elmondjuk, hogy adott esetben több száz önkormányzat közpénzügyei ellenőrizetlenek Magyarországon, vagy csak nagyon kevéssé ellenőrzöttek, és a végkövetkeztetés az, hogy persze finomítják a rendszert, de száz százalékot nem várhatunk el e tekintetben. De még mindig azt látjuk, hogy a közpénzügyek ellenőrzését illetően rendszerszinten nem tudtak az utóbbi években előrelépni, a szükségleteknek megfelelően sem.
Ami viszont kissé kiveri a biztosítékot, az a pénzügyi kultúra elmélyítése érdekében tett erőfeszítések tömege. Lehetne vitákat folytatni arról, hogy ez kinek a feladata lenne, én állítom egyébként, hogy nem feltétlen a Számvevőszék alapfeladata. Matolcsy úrék is próbálkoztak hasonló kiegészítő tevékenységet behúzni az ő alaptevékenységük mellé, vajmi kevés sikerrel; legalább annyira elbénázták, mint a különféle befektetéseiket, az ingatlanportfólió bővítését. Pedig hát válságidőszakban mi az, ami a legnehezebben forintosítható? Pontosan az ingatlanállomány. Látható, hogy a pénzügyi alapismeretek oktatása jelenleg az oktatási rendszeren belül egy vicc, és ez nem az oktatókon múlik, és nem azon múlik, hogy adott esetben ne tennék oda magukat ezen a területen, hanem a rendszer kidolgozatlansága folytán pénzügyi alapismeretek tekintetében továbbra is kábulatban tartják a magyar lakosságot. Számomra az az igazi vicc, hogy hat év alatt a kormány, a szakmai szervezetek együttesen nem tudtak egy olyan ajánlást letenni az asztalra, amely a gyakorlati síkra átszűrődve érdemi eredményeket hozott volna a területen, és nem sikerült elérni azt, hogy egy következő, a devizahitelezéshez vagy a Quaestor-botrányhoz hasonló sorozat előtt a lakosság önnön felkészültsége okán könnyebben védhesse meg magát adott esetben idegen befektetőktől vagy éppen olyan kormányzati politikai, üzleti szereplőktől, akik egészségtelen összejátszások folytán szervezetten kifosztják a magyar lakosságot.
Még egyszer mondjuk el a jegyzőkönyv kedvéért, hogy a Fidesz-KDNP-kormányzat hozzájárult a magyar lakosság szervezett kifosztásához, és sajnálatos módon az említett szakmai szervezetek sem álltak a helyzet magaslatán akkor, amikor hagyták, hogy ne felvételkori árfolyamon történjék meg egy rendezés, hanem bizony majdhogynem piaci árfolyamon forintosítsák ezeket az úgynevezett hiteleket, több száz milliárdos kárt okozva a magyar lakosoknak, és nagyon jó szolgálatot téve azon baráti bankoknak, amelyek esetében kiderül, hogy bizony az MNB-elnök és a Bankszövetség korábbi funkcionáriusa között a barátság talán kicsit szorosabb a kelleténél.
Éppen ezért mi a hasonló szoros barátságokat, összefonódásokat, összekacsintásokat nem szeretjük, a tisztességes ÁSZ-ajánlásokat szeretjük, de nem a bérplafon kitolásáról szeretnénk ezeket látni, hanem leginkább arról, hogy közpénzügyek tekintetében, mondjuk, minden magyar helyhatóságot úgy, a maga mélységében ellenőriznek, hogy Magyarországon közpénzek tekintetében egy forint sorsa se maradhasson a homályban. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me