CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány otthonteremtési politikájának egy újabb elemével találkozhatnak ebben a törvényjavaslatban, méghozzá a lakáshoz jutás és az építkezések megkönnyítése érdekében egy újabb lépés meghozatalához érkeztünk.
Itt érdemes felidézni, hogy az Országgyűlés által tavaly meghozott döntések következtében a 300 négyzetméter összes alapterületű lakóingatlanok esetében a korábbi engedélyezési eljárás helyett lényegében egy bejelentési kötelezettség hárult az épít-tetőkre, aminek az eredménye a statisztikai számokban már konkrétan tükröződik, hiszen míg 2015-ben összesen 6500 építési engedély kiadása történt meg, addig a törvény elfogadását követően egészen a mai napig 13 258 bejelentést tettek az építtetők, ami azt jelenti, hogy igenis pozitív hatása volt az építőiparra nézve ennek a változtatásnak.
Azt gondoljuk, hogy a kormány lakáspolitikáját, illetve otthonteremtési politikáját ez a döntés nagyban támogatta. Az elmúlt pár hónapban felmerült a kérdés, hogy miért csak az új lakások esetében alkalmazhatják ezt a szabályt az építtetők. Megfogalmazódott a javaslat arra, hogy bővítés és átalakítás esetén is, amennyiben az össz-négyzetméterszám nem haladja meg a 300 négyzetmétert, akkor ugyanezt a lehetőséget lehessen használni, az önök előtt fekvő javaslat pedig konkrétan erre tesz javaslatot.
Azt gondoljuk, hogy az észszerűsítés köréhez tartozik még annak az ellentmondásnak a felvetése, hogy hogyan lehet olyan eset, amikor lakóépület építhető egyszerű bejelentés alapján, de a hozzá közvetlenül csatlakozó tereprendezésre már engedélyt kell kérni. Itt láthatják, hogy azoknak a felmerülő problémáknak a megvitatása is napirendre kerül, amiket az Országgyűlésben ellenzéki képviselők már az első vita alkalmával felvetettek, illetve utána különböző szakmai szervezetek ezt visszajelzésben megtették és nem tartják ezt indokoltnak. Ezért a kormány javaslatot tesz, hogy ebben az esetben a kapcsolódó tereprendezési és támfalépítési munkák az egyszerű bejelentési kötelezettség keretei között legyenek elvégezhetők.
Tisztelt Országgyűlés! Új igények új kérdéseket hívnak életre. Gondolnunk kell arra, hogy ha egy meglévő ház bővítése tíz év elteltével sem fejeződik be, akkor hogyan járunk el. Tehát szeretnénk foglalkozni az esetleges megkezdett, de valamilyen okból kifolyólag be nem fejezett épületekkel is annak érdekében, hogy minél kevesebb torzó maradjon az országban.
(14.00)
Az új építésű házakra vonatkozó teljes bontási kényszert bővítés esetében nem akarjuk alkalmazni, mert nem indokolható, hogy a meglévő ház bővítésének bontása az eredeti állapotnál kedvezőtlenebb helyzetet teremtsen. Meglévő lakóházak bővítése esetén a visszabontás csak olyan mértékű lehet, hogy az az eredeti állapot állékonyságát ne veszélyeztesse, ren-deltetése szerinti használatát pedig ne akadályozza.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.
A jegyzői székben Ikotity Istvánt
Gúr Nándor váltja fel.)
A javaslat tartalmaz még két kisebb, ugyanakkor ügyfélbarát és bürokráciacsökkentést eredményező módosítást. Az egyik biztosítja, hogy az energetikai tanúsítványokat ellenőrző Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara ne csak az eddigi véletlenszerű ellenőrzést alkalmazhassa, hanem lakossági bejelentés alapján is ellenőrizhessen és adott esetben szankcionálhasson. Így a lakosság nem csupán bírósági úton tud érvényt szerezni érdekeinek, hanem a tanúsítás során visszaélés tapasztalása esetén is.
A másik szerint a hatósági ellenőrzések során a feltárt és jegyzőkönyvben rögzített szabálytalan építési tevékenységek esetén a hatóságnak az eddigi 90 napos határidő helyett azonnal meg kell indítani az eljárást, és a hatósági ellenőrzés sem lehet több 60 napnál.
Összességében tehát az önök előtt lévő törvényjavaslat megvalósítja 1. az egyszerűbb bejelentés körében az építtetők és a szakmai szereplők felelős, szabad tevékenységének lehetőségét; 2. hozzájárul a gyorsabb és jobb minőségű építkezésekhez; 3. végezetül pedig biztosítja az elégséges állami felügyelet meglétét.
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me