LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Fontos kérdést tett fel, már csak azért is, mert egy 12,5 milliárd eurós beruházásról van szó, amely a következő 20 év legfontosabb és legnagyobb volumenű magyarországi beruházása, és amelynek következtében erősödni fog Magyarország energiafüggetlensége, tekintettel arra, hogy sokkal kevesebb gázra lesz szükség az országban, és olcsón jutunk majd elektromos áramhoz. Ráadásul a környezetet is kímélni tudjuk.
Ami pedig az érintett európai parlamenti képviselőtársunkról szólt a kérdésében, szeretném itt megjegyezni azt, hogy én nem vontam soha kétségbe Jávor Benedek képviselő úr zöldügyek iránti elkötelezettségét, azt azonban szomorú látni, hogy egy komoly ember hogyan vérzik el egy ilyen ügy mentén, illetve hogy hogyan bukik meg valaki, vagy hogyan bukik bele ebbe az ügybe. Jávor Benedek tucatnyi feljelentést tett az elmúlt egy esztendőben az Európai Bizottságnál, kezdve azzal, hogy Magyarországnak egyáltalán volt-e joga megkötni ezt a megállapodást.
(Hegedűs Lorántné elfoglalja jegyzői helyét.)
Mint emlékeznek, 2013 szeptemberében kapta meg a Miniszterelnökség azt a feladatot, hogy ezt a megállapodást megkösse, és 2014. január 14-én kötötte meg az Európai Bizottság elnökének jóváhagyásával - Orbán Viktor miniszterelnök és Putyin elnök jelenlétében - a magyar kormány a Roszatom nevezetű orosz állami ipari céggel a megállapodást.
Az első vita az volt, hogy szabad-e nekünk ezt megkötni, van-e erre jogunk és lehetőségünk. A múlt héten meghozott kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos döntés lezárta ezt a vitát, mert egyértelműen kimondta, hogy Magyarországnak joga volt Oroszországgal tenderen kívül megállapodnia; joga volt arra, hogy tender nélkül megállapodjon az oroszokkal. Nem kellett közbeszerzést vagy versenytendert kiírni, hiszen ez egy korábbi nukleáris megállapodás meghosszabbítását jelentette. Ez nagyon fontos dolog, mert ebben a Házban nagyon sokszor hangzott el, hogy tendert kellett volna kiírnunk, megszegtük az európai jogot, nem volt jogunk ahhoz, hogy az oroszokkal megállapodjunk. Most világos, hogy az Európai Unió jogával összeegyeztethető az, hogy megállapodtunk.
A válaszomban majd még fogom sorolni azokat a szempontokat, amelyekben Jávor Benedek feljelentésére eljárás indult Magyarországgal szemben. Minden eddigi ügyet megnyertünk; minden eddigi eljárás a kormány, illetve az ország javára dőlt el. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me