KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Komádi Hajdú-Bihar megye déli részén található város, amelynek lakóit sajnos évtizedek óta daganatos jellegű megbetegedések tizedelik. Az országos átlagnak sokszorosát teszik ki az ilyen jellegű betegségek, van olyan városrész, ahol a halálozások közel 80 százalékát okozzák a rákos megbetegedések.
A várostól körülbelül másfél kilométer távolságra volt található egy évtizedeken át üzemelő szemétlerakó, az ehhez legközelebb fekvő utcákban kirívóan magas a már említett betegségek száma. A szemétlerakó két részből állt, az egyik részen darabos hulladékot helyeztek el egykor, a másik pedig egy szennyezett mocsár, ahová tartálykocsik tartalmát ürítették ki szennyvíz, mezőgazdasági melléktermékek és ismeretlen eredetű, folyékony halmazállapotú hulladékok formájában. A helyiek elmondása szerint a nyolcvanas években ismeretlen tartalmú hordók tucatjait süllyesztették el ezen a helyen.
Pár évvel ezelőtt a városvezetés felszámolta ugyan a lerakót, de ennek a körülményei igencsak homályosak, és csak találgatások vannak ezzel kapcsolatban. Az egész telepet gépekkel felásták, évtizedes szennyeződéseket, valószínűsíthetően veszélyes hulladékokat is a felszínre hozva, és azt közmunkásokkal és munkagépekkel tüntették el. Az érintettek elmondása szerint a közmunkások védőruházat és egyéb egészségügyi védelem nélkül dolgoztak. A szennyezett mocsarat feltöltötték és bevetették haszonnövényzettel, a többi rész helyére pedig egy óriási mesterséges dombot hoztak létre. Szintén említésre méltó, hogy a komádi ivóvíz annyira rossz minőségű, hogy többször kellett átmeneti vízellátást biztosítania a honvédségnek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Foglalkoztak önök valaha ezzel a problémával? A hulladéktelep felszámolása a vonatkozó jogszabályok betartásával történt? Kormányszinten terveznek-e bármilyen lépést tenni az ügyben, ugyanis Komádi lakosainak igen fontos ez a kérdés. Ezért várom érdemi válaszát. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me