TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm, hogy feltette a kérdését, azért is, hiszen örömmel tudom tájékoztatni arról, hogy szeptember 1-jétől kezdődően az Országos Képzési Jegyzékről szóló kormányrendelet változott, és ennek következtében a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetési jogosítványok egy új képesítés kialakításával lehetőséggé váltak már, és ezzel tudjuk igazolni azt is, hogy a magyar kormány figyel arra, hogy mi történik a gépjárműpiacon, és pontosan látjuk azt, hogy hiány van gépjárművezetőkből. Ezért is gondoljuk azt, hogy így tudtuk szakmásítani magát a képzési formát, és azt a lehetőséget meg tudtuk teremteni, hogy állami költségvetésből történjen meg az utánpótlás.
Jól tudja, hogy nagy erőkkel foglalkozunk ezzel a kérdéssel, és arról is bizonyára megfelelő információval rendelkezik, hogy nem is olyan túlságosan régen a C típusú jogosítványnál is lehetővé tettük a 18 éves kortól kezdődő belépés lehetőségét, igaz, Magyarországon csak 21 éves korig, és azt is tudja, hogy a D kategóriában, igaz, hogy csak 24 éves korig Magyarországon, de visszavettük az életkori határt. Ezzel is segíteni próbáljuk a problémákat.
Ami a kérdésének a másik oldala volt, az arról szólt, hogy mennyire szabályozza az új munka törvénykönyve a munkavállalói érdekképviseleteket. Én inkább azt szeretném erősíteni, hogy laza kereteket ad neki, és a kormány csak olyan mértékben avatkozik be, amennyi a munkavállalói oldal szempontjából szükséges. Tehát a garanciákat nekik adjuk, és nem magának a szervezetnek, de a szervezetek nem panaszkodtak mostanában arról, hogy ne lennének meg a jogosítványaik. Azt gondolom, hogy a tárgyalásaink is eléggé előremutatóak. Úgyhogy úgy érezem, hogy amit a magyar kormány meg tudott tenni az elmúlt időszakban, azt meg is tette annak érdekében, hogy csökkentsük a gépjárművezető-hiányt.
A másik az, hogy a munkaidővel kapcsolatban én inkább pontosítanék. Tehát uniós jogszabály kötelezett bennünket arra, hogy figyelemmel kísérjük a munkaidő betartását. E tekintetben nincs mellébeszéd, világosan kell látnunk, és világosan látunk is benne. Én nem látok olyan jeleket, amelyek ezt beárnyékolnák. És még egy dolog csak. A munkavállalók béremeléséhez köti a kormány a járulékcsökkentést. Ez mindenről többet mond. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me