DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Fontosnak tartottuk, hogy a magyar gazdaság erősödését lássák a fizetési papírjukon, ha csak részben és első lépésekben, de azok is, akik a szociális szférában dolgoznak, hiszen annak a 95 ezer embernek a munkája pótolhatatlan a magyar társadalmi, jóléti ellátórendszerben.
(12.20)
Éppen ezért, ha az elmúlt két évet nézem, az is több mint 60 milliárd forintnyi többletbér-fedezetet mutat a költségvetési számokban.
2014 januárjában vezettük be az ön által is említett ágazati bérpótlékot, erre 12,8 milliárdot fordítottunk, ez 6 ezer és 17 ezer forint közötti többletjuttatást jelentett az ágazatban dolgozóknak. Ezt követte 2015-ben a kiegészítő juttatás, amely 7,6 milliárd forint értékű volt 2015-ben, idén pedig 15,5 milliárd forint értékű. Ez átlagosan 16 ezer forintot jelentett az ágazatban dolgozóknak.
Míg az első pótlékot mindenki megkapta és valamelyest egységes elvek szerint, a másodiknál a magasabb végzettségű, nagyobb tapasztalattal rendelkezőknek magasabb összeget kívántunk biztosítani, pontosan azért, hogy a pályán tudjuk tartani azokat, akiknek a tapasztalata, a kitartása nagyobb volt az elmúlt esztendőkben. Így ez 40-50 ezer forintos, vagy egyes esetekben akár 70 ezer forintos béremelést is jelenthetett, de általában 40-50 ezer forint volt az, amit sokan haza tudtak vinni.
Ha megnézem egypár konkrét példával: egy szakirányú végzettségű gyermekfelügyelő, aki már hosszabb ideje a pályán van, 37 éve, 36 ezer forinttal kap most többet, mint három évvel ezelőtt. Egy főiskolai végzettségű, tehát egy magasabban kvalifikált pályakezdőnek az induló bére, tehát aki most indul a pályán családgondozóként, most 43 700 forinttal magasabb, mint ezelőtt három-négy évvel. Aki pedig szociális tanácsadóként most pályakezdő, ő is 52 ezer forinttal keres többet, mint aki a pályát kezdte ezelőtt három-négy évvel.
Ez az első két lépés, amit megtettünk. Ezeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) kívánjuk a jövőben folytatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me